West-Brabant

GGD waarschuwt: oplichters bellen voor nep-afspraak vaccinatie

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De GGD West-Brabant waarschuwt voor oplichters die nep-afspraken maken voor coronavaccinaties. De oplichters doen alsof ze voor de GGD werken. Ze bellen ouderen op of komen langs de deur. Ze proberen een afspraak te maken voor een coronavaccinatie bij de mensen thuis. Maar zo werkt de GGD niet.

Door: Bianca van Vugt

De GGD West-Brabant waarschuwt ouderen dat er oplichters zijn die nep-afspraken proberen te maken voor coronavaccinaties. “De GGD ontvangt berichten dat ouderen in Noord-Brabant worden gebeld door mensen die zich voordoen als werknemers van de GGD. Ook hebben wij vernomen dat er mensen langs de deuren komen bij ouderen,” laat de GGD West-Brabant weten. “Deze mensen willen een afspraak maken voor een coronavaccinatie bij de mensen aan huis.”

Coronavaccinaties zijn gratis

Maar de GGD werkt helemaal niet op die manier. “De GGD neemt geen contact op met ouderen over vaccineren en komt ook niet bij mensen thuis om te prikken. Vaccineren door de GGD is altijd gratis,” laat de organisatie weten. De GGD denkt dan ook dat er oplichters aan het werk zijn.

Ouderen vanaf 85 jaar krijgen deze week een uitnodiging voor de coronavaccinatie. Maar die komt niet van de GGD. Mensen tussen de 85 en 90 krijgen een uitnodiging van het RIVM. En die komt per post. Mensen die ouder zijn dan 90 krijgen de vaccinatie van hun eigen huisarts en worden dus door de eigen huisartsenpraktijk uitgenodigd. Er komt ook geen rekening, want de prik is gratis.

Ouderen die nog mobiel zijn, moeten zelf een landelijk nummer bellen en een afspraak maken. Ze moeten voor hun prik dan naar één van de vaccinatielocaties van de GGD. Ouderen die niet meer mobiel zijn, krijgen hun vaccinatie van de huisarts.

Doe aangifte en waarschuw de GGD

De GGD roept je op aangifte te doen, als je denkt dat je slachtoffer bent geworden van een oplichter. Hiervoor kun je bellen met de politie op 0900-8844. De GGD vraagt of je het daarna ook wilt melden bij de regionale GGD. In onze regio is dat de GGD West-Brabant en die kun je bereiken op 076-528.20.00.