West-Brabant

GGD West-Brabant: “We zijn zélf het medicijn voor dementie”

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

In Nederland hebben zo’n 270.000 Nederlanders één van de vijftig vormen van dementie. Het aantal gevallen in Brabant groeit hard, ten opzichte van de rest van Nederland. Toch is 30 procent hiervan preventief te voorkomen, aldus GGD West-Brabant en Alzheimer Centrum Limburg. Daarom starten zij met ‘We zijn zelf het medicijn’. Deze week is de campagne afgetrapt in Roosendaal.

“Door gezond te leven, je hersenen te prikkelen en genoeg te bewegen, kun je dementie een beetje voorblijven”, vertelt de Roosendaalse wethouder Klaar Koenraad al fietsend in een campagnevideo. ‘Blijf nieuwsgierig, eet gezond en beweeg regelmatig’ is de onderliggende boodschap van de campagne.

Preventie van dementie

Onderzoekers uit Maastricht ontdekten namelijk dat we de kans op dementie zélf kunnen verkleinen. Onder andere door onze hersenen actief te blijven trainen door bijvoorbeeld nieuwe dingen te leren. Bibliotheek West-Brabant informeert haar bezoekers daarom met een collectie boeken over het fitte brein. Het geheugenhuis in Steenbergen biedt ook informatie over het preventief gezond houden van de hersenen.

Ook door nieuwe dingen te ondernemen en veel te bewegen kan men dementie afremmen. De gezondheidsdienst raadt eveneens een een mediterraan dieet aan. GGD West-Brabant organiseert daarom een aantal activiteiten, zoals een creatieve middag met kunstenaars uit de buurt en diverse beweegspelletjes. Zo wordt aandacht gevraagd voor een betere hersengezondheid en preventie van dementie.