Nispen

Onrust over toekomst Pastorie Nispen na exit GGZ 

Herbert Kats Herbert Kats

De GGZ-cliënten die tijdelijk in De Pastorie in Nispen zijn gehuisvest vertrekken daar halverwege deze maand. Naar verwachting is dan de verbouwing van de GGZ-locatie aan de Laan van België in Roosendaal afgerond.

Het gemeentebestuur laat dat weten na vragen van de Roosendaalse Lijst. De partij wil vooral weten wat de verdere plannen met de oude pastorie zijn. “De buren en bewoners in Nispen voelden zich bij het huisvesten van de GGZ-cliënten ‘overvallen’. Er was met de omgeving hierover niet gecommuniceerd”, stelt Marco Schillemans namens de Roosendaalse Lijst.  

Onrust

Hij hoort dat er nog altijd onrust in het dorp sluimert omdat de communicatie volgens hem niet op orde is. Schillemans ziet geen duidelijk signaal dat de bevolking van Nispen bij nieuwe ontwikkelingen wordt betrokken.

Eigenaar Alwel zal de communicatie voor zijn rekening nemen. Maar die heeft in de ogen van Schillemans geen punten gescoord door een geplande bijeenkomst ‘zonder toelichting of samenspraak’ te cancelen. “Wij zullen de zaak dus kritisch blijven volgen”, heeft de Roosendaalse Lijst nu aan wethouder Arwen van Gestel laten weten.

Nieuw concept

Voor de pastorie ontwikkelt Alwel samen met Thuiszorg West-Brabant en WijZijn een nieuw concept. Daarbij wordt levensloopbestendig wonen gecombineerd met welzijn en zorg. Voor de gemeenschappelijke ruimte wordt ontmoeting en binnenlopen zonder (WMO-)indicatie de norm.

Ook dorpshuis Nisipa en het bewonersplatform worden bij deze plannen betrokken, verzekert het gemeentebestuur. Op die manier heeft ook de Nispense bevolking invloed op de nieuwe bestemming van de pastorie, is de gedachte. 

Op 1 mei 2023 van dit jaar moesten de bewoners van de zorgappartementen in de Pastorie in Nispen verhuizen. Dit, omdat het gebouw niet meer voldeed aan de eisen om de juiste zorg ter plaatse te kunnen verlenen.