Achtmaal

Gierende banden en ronkende motoren: Nacht van Achtmaal komt eraan

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Nog een kleine anderhalve week en dan is het weer tijd voor GTC Rally Dè Nacht van Achtmaal. Tijdens het evenement rijden 92 deelnemers tot diep in de nacht over de wegen van West-Brabant. Een aantal van hen reden maandag alvast een proefrondje.

“De rallysport is op de openbare weg zo snel mogelijk van A naar B rijden”, vertelt organisator John Elst. Hij is al sinds de oprichting van de Nacht van Achtmaal betrokken bij de wedstrijd. “De straat is tijdens een rallywedstrijd dus eigenlijk een circuit.”

Dè Nacht van Achtmaal bestaat uit zes trajecten. “Die zijn allemaal zo’n vijftien kilometer, en moeten twee tot drie keer gereden worden”, vervolgt de organisator. “In totaal rijden de deelnemers 160 kilometer.” Tijdens het rallyrijden mogen de deelnemers zo hard rijden als ze zelf willen. “Maar op de weg naar het volgende circuit moeten ze zich netjes aan de verkeersregels houden hoor!”

Jochem Huijbregts rijdt al vijf jaar rallywedstrijden. “Komt door mijn vader”, vertelt hij. “Hij zette me eens in zijn eigen auto. Dat vond ik wel leuk, dus ik ben ermee doorgegaan.” Ook Thom Verwijmeren is rallyrijder geworden door zijn familie. “Het is er van kleins af aan met de paplepel ingegoten”, zegt hij. “Ik ging altijd met mijn vader mee kijken in Achtmaal. Dat vond ik zo mooi, toen ben ik zelf ook gaan rijden.” Thom rijdt sinds een jaar rallywedstrijden. “Dè Nacht van Achtmaal 2023 was mijn tweede wedstrijd.” Wat maakt rallyrijden nou zo leuk? “De snelheid, de kick en de adrenaline”, somt Jochem op.

Nacht van Achtmaal
De auto van Jochem (foto: Mareille Meijer)

Dat een deel van de wedstrijd in het donker wordt gereden is uniek. “Zoiets komt niet vaak voor, in België mag het niet eens meer”, legt organisator John uit. En andere bijzondere bijkomstigheid is dat het serviceterrein naast het circuit ligt. “Bezoekers kunnen dus zien hoe er aan de auto’s gesleuteld wordt en hoe de wedstrijd verder verloopt.”

Vrijdag 12 juli om start GTC Rally Dè Nacht van Achtmaal. Dan worden eerst de auto’s gekeurd. Ook krijgen de deelnemers de kans om het circuit te verkennen. “Ze schrijven dan de route op en de indicaties van de bochten.” Om 19.00 uur start de eerste ronde. De deelnemers racen door tot 01.30 uur. Zaterdag 13 juli gaat de wedstrijd weer door van 12.00 uur tot 19.00 uur. Kaarten zijn nog te koop. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Maandagavond zijn een aantal proefrondjes gereden (foto: Mareille Meijer)