Bergen op Zoom

Gilly van De Waterput verkoopt meer lp’s dan ooit: ‘Ik ben altijd blijven geloven in vinyl’

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

“Vinyl gaat ons allemaal overleven, dat weet ik zeker.” Gilly Verrest van platenzaak De Waterput in Bergen op Zoom is optimistisch. In het tijdperk van streamen en downloaden, verkoopt hij meer grammofoonplaten dan ooit. Ook steeds meer jongeren strelen hun oren liever met naald en groef dan met bits en bytes.

“Ik ben altijd blijven geloven in vinyl. Ook in de jaren negentig toen de cd op zijn hoogtepunt was en de lp dreigde uit te sterven. Het was een tijdlang kommer en kwel in onze branche. Nu zie je dat de jonge generatie de langspeelplaat gaat herontdekken. Zo’n lp is tastbaar en vergeet ook niet de hoezen, dat zijn vaak kunstwerkjes.”

Visitekaartje voor de artiest

Anno 2022 kiezen vrijwel alle grote artiesten en bands ervoor om hun muziek op grammofoonplaat uit te brengen, van Adèle tot Blöf. “Wanneer er serieuze aantallen verkocht worden, is dat financieel zeer aantrekkelijk. Bovendien is zo’n plaat ook een zichtbaar visitekaartje voor de artiest”, vertelt Gilly aan Omroep Brabant.

Volgens Gilly is het vooral de beleving van de muziek die de langspeelplaat aantrekkelijk maakt. “Het opzetten van zo’n plaat is een heel ritueel. Eerst moet je nadenken welke lp je kiest dan zet je die plaat op. Je trekt een flesje wijn of bier open en daarna moet je na twintig minuten de lp weer omdraaien, dat is heerlijk onthaasten.”

Meer dan de helft van de platen die Gilly verkoopt, zijn nieuw. “Het zijn echte nieuwe albums maar ook nieuwe releases van oude muziek zoals The Beatles, Bob Marley of The Rolling Stones. Deze vinyls klinken echt top. Ze zijn veel beter opgenomen dan oude lp’s uit de jaren zeventig of tachtig.”

Record Store Day

Zaterdag is De Waterput één van de wereldwijde deelnemers aan Record Store Day. In de platenzaak zijn verschillende live optredens van onder meer Glitterpaard, JW Roy en Intergalactic Lovers. Hoogtepunt is ’s morgens de komst van de meidengroep K3. Ze signeren in een pop-up store tegenover de winkel een gelimiteerde uitgave van hun album Waterval op vinyl.

“Dat doen we voor het eerst met zo’n grote act. De mail ontploft hier elke dag dus dat gaat megadruk worden. Het wordt harstikke leuk en wij boren weer een nieuwe doelgroep aan voor het vinyl.”