Roosendaal

Gluren bij de Buren voor het eerst in Roosendaal

Emma Janvier Emma Janvier

Al sinds 2008 wordt Gluren bij de Buren succesvol georganiseerd in verschillende gemeentes in heel Nederland. Mensen kunnen hun tuin openstellen voor culturele acts die komen optreden. Zondag 30 juni zal de eerste keer zijn dat er ook in gemeente Roosendaal gegluurd wordt bij de buren.

Programmamaker Sebastiaan Waegemaekers is razend enthousiast over Gluren bij de Buren. “Roosendaal organiseert al heel veel culturele dingen in de stad, maar dit is iets unieks dat echt in de wijken van de stad plaatsvindt.” In samenwerking met initiatiefnemer Stichting Bühne en theater De Kring heeft hij ervoor gezorgd dat Roosendaal dit jaar ook meedoet.

Hoe werkt dat dan?

Het evenement bestaat eigenlijk uit twee onderdelen: de mensen die hun tuinen openstellen en de acts die in de tuinen komen optreden. Sebastiaan koppelt dan de tuinen aan de optredens. Dit kan een band zijn, maar bijvoorbeeld ook een danser of poëet.

Tijdens een kick-off kunnen de mensen die hun tuinen openstellen kennismaken met elkaar en met de acts die komen optreden. Tijdens deze bijeenkomst krijgt iedereen de kans om eventuele vragen te stellen.

De Kring

Sebastiaan neemt ons mee naar de tuin van De Kring. Als hoofdpartner is daar sowieso een optreden te zien. “Deze locatie is een van de weinige betaalde locaties tijdens Gluren bij de Buren”, weet hij te vertellen. Met onder andere de Stadstuin wordt er 30 juni een looproute gemaakt waar de acts drie keer een half uur op zullen treden.

Bij de huizen die hun tuinen openen tijdens deze dag zal een poster voor het raam hangen. Op deze manier hoopt Sebastiaan de cohesie in de buurten van Roosendaal te versterken. “Het is heel bijzonder dat je dit soort acts van zo dichtbij kan meemaken, dat maakt het ook ontzettend leuk en intiem.”

Mensen die hun tuin willen openstellen voor Gluren bij de Buren kunnen zich tot 12 mei aanmelden.