West-Brabant

Glutenvrije Pieten bij sinterklaasintocht Bergen op Zoom en Roosendaal

Intocht van Sinterklaas in Roosendaal (foto: Shutterstock)

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Om kinderen met een glutenallergie ook onbezorgd mee te kunnen laten genieten van de sinterklaasintocht, zet de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) in verschillende gemeenten Glutenvrije Pieten in. Ook in Bergen op Zoom en Roosendaal lopen Pieten mee met gluten- en lactosevrije kruid- en pepernoten.

Het idee voor Glutenvrije Pieten ontstond in 2017. “Met kinderfeestjes en traktaties op school moet er altijd rekening gehouden worden mét. Je bent altijd die uitzondering,” vertelde initatiefneemster Monique Stevens uit Kampen destijds aan NPO Radio 5.

Twee van haar kinderen hebben de auto-immuunziekte coeliakie. Als zij gluten eten, kunnen er ontstekingen in het darmslijmvlies van hun dunne darm ontstaan. Bij langdurige schade worden belangrijke voedingsstoffen niet goed meer opgenomen.

High five met kruimels

Stevens kinderen zijn niet de enigen. Naar schatting 10.000 kinderen in Nederland moeten een strikt en levenslang glutenvrij dieet volgen. Zij mogen tijdens de sinterklaasintocht geen kruid- en pepernoten eten. Ook een high five geven aan de hulpjes van de Goedheiligman is geen optie, doordat zij vaak kruimels op hun handschoenen hebben.

Omdat het sinterklaasfeest volgens Stevens en de NCV een feest moet zijn voor alle kinderen, gaan vrijwilligers daarom ook dit jaar weer aan de slag als Glutenvrije Piet. Velen van hen dragen een schort met een Glutenvrije Piet erop, zodat ze duidelijk te herkennen zijn. Om kruisbesmetting te voorkomen, wordt het gluten- en lactosevrije strooigoed vooraf in kleine zakjes verpakt.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Foto: Glutenvrije Piet

Kinderen met coeliakie kunnen een kleurplaat printen, die ze vervolgens aan hun pietenmuts kunnen hangen of als vlaggetje kunnen gebruiken. Zo zijn ze herkenbaar voor de Glutenvrije Pieten en kunnen ook zij genieten van het lekkers.