Bergen op Zoom

Gouden jubileum voor fotowinkel Fotak in Bergen op Zoom: ‘Door tot we niet meer kunnen’

Anouk Houweling Anouk Houweling

Fotowinkel Fotak in Bergen op Zoom bestaat dit jaar vijftig jaar. Daarmee mag eigenaar Kees Tak het gouden jubileum van zijn winkel vieren. De winkel is bijna een museum geworden, maar stoppen staat voorlopig niet op de planning.

Eigenaar Kees Tak begon in 1971 aan de Wassenaarstraat zijn winkel in de oude sigarenzaak van zijn vader. Aan de toonbank en de houten stellingen is het oude interieur van toen nog te zien. In de loop van de jaren is er wel wat ruimte naast bijgekomen. “Maar ik zit al vijftig jaar op dezelfde plek”, zegt Tak. Toen hij begon was hij de kleinste, maar dat is tegenwoordig anders. “Zonder iets te doen automatisch de grootste geworden, want alle collega’s zijn verdwenen”, vertelt Tak.

Begin

Vroeger ontwikkelde Tak de foto’s nog zelf. “De films die vandaag binnenkwamen, werden om zes uur ontwikkeld. Ze hingen ’s nachts te drogen en ’s morgens om vier uur begonnen we die films af te drukken, zodat de foto’s om negen uur in de winkel klaarlagen”, vertelt Tak omringd door vele foto’s die hij in de loop van de jaren in zijn winkel heeft opgehangen. Dat ontwikkelen gaat tegenwoordig wel anders. “Dat is een kwestie van het tempo bijhouden en op mijn leeftijd is dat niet altijd makkelijk, maar we doen ons best”, zegt Tak terwijl hij zijn nieuwe computer laat zien waar binnen een paar seconde de foto’s uitrollen. “Er kunnen zelfs foto’s vanuit de hele wereld via de cloud hier naartoe gestuurd worden en heel snel worden afgedrukt”, vertelt Tak.

De fotograaf gaat met zijn tijd mee, maar pinnen is niet mogelijk in zijn winkel. Op zijn 65e ging zijn pinautomaat kapot en sindsdien kun je alleen nog contant betalen. “Als ze me zouden verplichten een pinautomaat te nemen, stopte ik met de hele winkel”, zegt Tak.

Pasfoto’s

Tegenwoordig houdt Tak zich bijna uitsluitend bezig met het maken van pasfoto’s. In een kleine ruimte achter in de winkel staat een rode kruk waar hij de mensen op fotografeert. “Het mooie aan het vak is dat je de hele dag bezig bent met verschillende mensen”, zegt Tak. Al is het goed op de foto zetten nog niet altijd zo makkelijk. Het resultaat vinden de meesten klanten zelf nooit goed. “Ik ben altijd blij als er iemand bij is die zegt: ‘Je bent gek dit is een hartstikke leuke plaat’”, vertelt Tak terwijl er een aantal pasfoto’s uit de printer rollen.

“Kinderpasfoto’s zijn het moeilijkst, maar het is een lust voor het oog als je het resultaat ziet”, zegt Tak. Het maken van pasfoto’s is nog niet zo snel gedaan. Tak heeft een map met alle verschillende voorwaarden waar een foto aan moet voldoen. “Het kan op 35 punten afgekeurd worden”, zegt Tak. Hij krijgt zelfs klanten uit België en China, dus ook daar heeft hij de voorwaarden voor in zijn map zitten.

Museum

De winkel van Tak is in de afgelopen vijftig jaar uitgegroeid tot een waar museum. De muren zijn bedekt met een laag foto’s van verschillende formaten. Midden in de zaak staat een showbizz-spiegel (“Te mooi om weg te doen”). Oude studioflitsers en lampen staan her en der opgesteld. Twee topstukken in zijn collectie zijn het Agfa-fototoestel en de Hasselblad-camera. Klanten zeggen hem wel eens dat hij entree moet heffen. “Maar daar beginnen we nog niet aan”, zegt Tak.

Over stoppen heeft Tak wel nagedacht, maar vanwege een druk leven en weinig hobby’s heeft hij besloten zo lang mogelijk door te gaan. Al zijn mensen af en toe wel verbaasd dat hij nog niet met pensioen is. “Zoals we er nu over denken, gewoon doorgaan. Ik hoop nog tien jaar”, zegt Tak. Tenzij hij misschien al eerder wordt verplicht een pinautomaat aan te schaffen.