Roosendaal

Goudsmid Bregje pimpte ambtsketen Roosendaal: ‘Anderhalve week mee bezig geweest’

Bregje Kruis van Roemer Juweliers pimpte de ambtsketen van burgemeester Han van Midden van Roosendaal

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Omdat hij de omliggende dorpen van zijn geliefde Roosendaal graag geïntegreerd wilde hebben in zijn ambtsketen, benaderde burgemeester Han van Midden onlangs Bregje Kruis van Roemer Juweliers. “Ik heb hem gepimpt!”

“Een grote eer”, zo noemt de Roosendaalse goudsmid de opdracht om de ambtsketen aan te passen. Ze is meer dan tevreden over het eindresultaat.

Dag per roosje

Bregje werd geïnspireerd door het Roosendaals roosje, dat op het wapen van de gemeente staat. “Daar heb ik een 3D-versie van gemaakt.”

Ruim anderhalve week is ze bezig geweest met het pimpen van de ambtsketen. “Ongeveer een dag per roosje. Het was echt veel werk”, vertelt Bregje. Er klinkt een gevoel van trots in haar stem.

Handgemaakt

Van een zilveren plaat maakte ze een kommetje, dat ze in de vorm van een roosje zaagde. Vervolgens verdikte ze de randen, die ze er daarna op soldeerde. “Elk onderdeeltje is handgemaakt.” Het proces herhaalde ze met een kleinere variant, waar ze met zilver de letter van het desbetreffende dorp op zette.

Tekst loopt verder onder afbeelding:

Bregje druk bezig met het solderen van de roosjes voor de ambtsketen

Met scharniertjes aan de achterkant, kunnen de roosjes verwisseld worden. Het roosje met de beginletter van de stad of het dorp waar een ceremonie plaats vindt, wordt onderaan gedragen door burgemeester Han van Midden.

Hij is trots op de uitbreiding van zijn ambtsketen, die hetzelfde ontwerp heeft als de door Bregje vernieuwde Roosenspeld. “De keten telt nu zeven roosjes”, schrijft hij op Facebook. “Eén voor de stad, vijf voor de dorpen (Wouw, Heerle, Nispen, Wouwse Plantage en Moerstraten, red.) en één neutrale die symmetrie waarborgt.”

De reactie van de burgemeester, doet Bregje goed. “Heel mooi om te zien dat hij zo enthousiast is over mijn werk.”

Het eindresultaat: de gepimpte ambtsketen van Roosendaal
Lees ook: Roosenspeld voortaan genderneutraal en niet meer automatisch voor raadsleden