Nispen

Gova Laurierkwekerij uit Nispen verdient 26ste Groene Pluim

Maarten Elst Maarten Elst

De 26ste Groene Pluim is vrijdagochtend uitgereikt aan Gova Laurierkwekerij aan de Essenseweg in Nispen. Het Nispense bedrijf scoort uitstekend op vier Global Goals van de Verenigde Naties en verdient volgens voorzitter Peter van den Eijnden deze prestigieuze prijs. De broers Jack en Charl Goossens sluiten met hun familiebedrijf aan bij een rijtje toonaangevende duurzame bedrijven in de regio.

Nee, een verrassing is het zeker niet voor Jack en Charl Goossens. In de afgelopen maanden kreeg de laurierkwekerij meerdere malen bezoek van de vakjury die toetste of Gova Laurierkwekerij tot het selecte gezelschap Groene Pluim-winnaars behoort. “Het is zeker een leuke dag”, vertelt Charl Goossens. “We zijn destijds genomineerd door de gemeente Roosendaal. Het is een mooie waardering voor het werk dat je doet. Je probeert als bedrijf altijd duurzaamheid te denken, niet enkel op milieugebied. Ook op sociaal gebied, dat je iedereen een kans geeft. Maar ook een stuk transparantie, dat je laat zien wat je doet. En op die manier andere bedrijven probeert te inspireren.”

Global Goals

Na Saver, Van Oers United en Kameleon Solar is Gova Laurierkwekerij de vierde winnaar uit de gemeente Roosendaal. “De gemeente Roosendaal is een gemeente die De Groene Pluim support”, vertelt De Groene Pluim-voorzitter Peter van den Eijnden. “Gova heeft het op alle vier de Global Goals van de Verenigde Naties, de doelen waar wij naar kijken, fantastisch verdiend.”

Dikste juryrapport tot nu toe

Jack Goossens is blij met het lovende juryrapport, dat volgens De Groene Pluim ‘het dikste rapport tot nu toe was’. “Wij hebben verschillende zaken die voor ons belangrijk zijn. Allereerst onze medewerkers. Wij vinden het belangrijk dat iedereen een kans krijgt om zijn talent te laten ontplooien binnen het bedrijf. Dat is één van de onderdelen waar wij heel veel belang aan hechten.”

“Daarnaast hebben we natuurlijk duurzaamheid op het gebied van herbruikbare materialen”, vervolgt Jack Goossens. “Onze bomen zijn laurieren, bekend van de drop of rode kool. Daar zitten hele belangrijke en lekkere stoffen in die we kweken in de bladeren. We snoeien de bomen en de bladeren gooiden we weg. Eigenlijk gooiden we daarmee heel veel waardevolle stoffen weg. Die proberen we een nieuw leven te geven in onze nieuwe producten.”

253 bedrijven aangesloten

26 bedrijven in de provincies Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland hebben inmiddels een Groene Pluim gewonnen. Nog eens 253 bedrijven zijn aangesloten aan het duurzame netwerk dat de pluim met zich meebrengt. “Dat netwerk is groeiende”, vertelt Van den Eijnden. “Daarmee krijg je een community van bedrijven die van elkaar willen leren. De Groene Pluim-houders komen geregeld bij elkaar. Dan is het geweldig om te zien wat voor energie er vrij komt en hoe je, ook al ben je goed bezig, iedere keer kunt leren. Dat is gewoon een extra dat iedereen waardeert.”

Jubilea

Niet alleen de Groene Pluim-winnaars werden in de bloemetjes gezet. Voor Charl Goossens was het de ideale gelegenheid om zijn broer Jack en ouders in het zonnetje te zetten. “Het is inmiddels 92 jaar geleden dat opa Charles het bedrijf gestart is. In 1970 zijn mijn vader en moeder echt officieel in het bedrijf begonnen. Mijn moeder is nog steeds betrokken in het bedrijf, dus is sinds vorig jaar vijftig jaar onderneemster. Een hele prestatie, ze is nog altijd aan het meedenken. We krijgen af en toe van die briefjes toegeschoven met punten waar we aan moeten denken”, lacht Charl Goossens.

Ook broer Jack vierde in de tussentijd een jubileum. “Hij zit inmiddels 25 jaar bij Gova. Zo proberen we toch iedereen te waarderen. Het is echt een familiebedrijf. De mensen die hier werken, blijven er meestal voor een langere tijd. De Groene Pluim is daarmee een extra aanmoediging om zo door te blijven gaan.”