Hoogerheide

Grapperhaus voor ‘flitsbezoek’ in Hoogerheide: een hart onder de riem na aanslagen van 2020

Han Verbeem

Het was een kort werkbezoek, waarbij demissionair minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) woensdag het Woensdrechtse gemeentehuis aandeed. In een gesprek met burgemeester Steven Adriaansen en CDA-fractieleider Ad Pijnen -beiden in 2020 slachtoffer van aanslagen met explosieven- stak de bewindsman het tweetal een hart onder de riem.

CDA-raadslid en fractievoorman Ad Pijnen is in juli 2020 opgeschrikt door een vuurwerkbom bij zijn woning. Daarbij is de deur vernield. Enkele maanden later, in november, ging een explosief af bij het huis van burgemeester Adriaansen. Deze klap was heviger, waarbij delen van het plafond omlaag zijn gevallen. Ook is de auto van Adriaansen, die op de nabijgelegen oprit stond, beschadig. In beide gevallen zijn er geen personen gewond geraakt. De aanslagen hebben echter wél impact gehad op de twee Woensdrechtse bestuurders, zo bleek ook uit het gesprek dat ze met de minister voerden.  Hoewel er nog geen zicht is op mogelijke daders gaat het ministerie wél fors investeren in het weerbaar maken van lokale bestuurders. Landelijk is daarvoor 52 miljoen beschikbaar. Hoeveel naar Woensdrecht gaat, is nog niet duidelijk. “Maar er kómt geld”, aldus Grapperhaus.

Drugsdumpingen

De minister stond in het persgesprek na afloop nog even stil bij de toenemende criminaliteit in de regio en drugsdumpingen in het buitengebied. Zo had hij gesproken met boswachter Erik de Jonge van Brabants Landschap, die constateert dat het de spuigaten uitloopt. Recentelijk zijn er opnieuw vaten met chemisch drugsafval in de natuur aangetroffen. “Dan is er het risico dat handhavers, zoals de boswachter, geconfronteerd worden met zware criminelen met alle gevolgen van dien.” Het uitrusten van boswachters en boa’s (bijzondere opsporingsambtenaren) met wapens is geen goed idee. “Dat leidt tot verdere escalatie”, stelt de minister.

Hartverwamend

Burgemeester Adriaansen en raadslid Pijnen vinden het hartverwarmend dat de minister is langsgekomen, speciaal om met hen te spreken over de aanslagen. Bij Adriaansen is in november de voordeur vernield door een explosief en bij het CDA-raadslid ging in juli een vuurwerkbom door de brievenbus. “Het is mooi om te zien hoeveel betrokkenheid de minister toont”, aldus Adriaansen.

Woningscan

Ad Pijnen heeft inmiddels zijn woning van de vloer tot de nok laten controleren op veiligheid met een woningscan. Daarbij zijn aanpassingen uitgevoerd, waarbij het vaak om kleine dingen gaat – zoals het weghalen van het naambordje bij de voordeur. “Het heeft vooral impact gehad op mijn echtgenote”, zegt Pijnen. Samen met de andere raadsleden gaat hij binnenkort deelnemen aan een sessie over weerbaarheid en wat politici kunnen doen om zich te beschermen tegen doelgerichte criminaliteit. Recentelijk was ook voormalig wethouder van Bergen op Zoom te gast bij het landelijk tv-programma Doelwit, waarbij deze openlijk sprak over de bedreigingen die aan zijn adres waren gericht en wat dit met hem heeft gedaan. “Zoiets gaat je als bestuurder niet in de koude kleren zitten”, merkt Adriaansen op. Zelf heeft de Woensdrechtse burgemeester zich niet laten intimideren door de aanslag. “Als de daders dachten dit te kunnen bereiken, dan hebben ze bij mij aan de verkeerde voordeur gestaan”, zegt hij.

Deel dit op: