Roosendaal

Gratis taxatiedag: ligt er bij jou een pareltje van verrassende waarde in een la of op zolder?

Bram Bouwens staat links met daarnaast Mark Haasnoot met achter hen een kast vol antiek porselein en een antiek portretschilderij

Bram Bouwens (links) en Mark Haasnoot van Medusa-Auctioneers in Breda

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

In Roosendaal kun je binnenkort je bijzondere spullen gratis laten taxeren door Medusa-Auctioneers. Dus als je de komende weken nog gaat opruimen, let er dan vooral op of je nog iets bijzonders tegenkomt. Misschien ligt er nog iets van grote waarde in je kast, ergens in een hoek van de schuur of in het stof op zolder. Op zaterdag 21 mei kun je jouw eigendom meebrengen naar theater De Kring, waar experts het op waarde zullen schatten.

“Er is elk seizoen wel een uitschieter,” vertelt Bram Bouwens van Medusa-Auctioneers enthousiast. “Zo was er pas nog een Russische houten schotel: bracht 50.000 euro op op de veiling. En die was ook via een taxatiedag in zicht gekomen. Dus het kan nog steeds.” Zelf is hij deskundig in porselein en aardewerk. Zijn zakenpartner Mark Haasnoot heeft verstand van kunst. “En de rest doen we samen,” legt Bouwens uit. “Het is maar zelden dat we niet weten wat we voorgeschoteld krijgen. Da’s bijna nooit. Het enige dat lastig kan zijn, is oud gereedschap of medische instrumenten. Vooral als iets al erg oud is, want dan is er niemand meer die er nog mee gewerkt heeft.”

De verrassingen, die hebben we natuurlijk het liefst

Het is altijd weer spannend wat bezoekers allemaal meebrengen. Op een taxatiedag zien Bouwens en Haasnoot bijvoorbeeld porselein, glaswerk, zilver, schilderijen en beelden. “Maar juist ook de verrassingen, die hebben we natuurlijk het liefst. En het gaat niet alleen om de waarde in geld, want juist het verhaal kan ook zo leuk zijn,” vertelt Bouwens.

Natuurlijk moeten ze ook vaak mensen teleurstellen. Niet alles is bijzonder. “We zien ook dat er per regio heel veel hetzelfde meegebracht wordt. Zo zien we in België heel veel glas,” gaat Bouwens verder. “In de regio rond Roosendaal en Bergen op Zoom verwachten we bijvoorbeeld veel aardewerk. Omdat er vroeger veel aardewerkfabrieken waren. En natuurlijk ook veel spullen uit België, want we zitten toch in de grensstreek.”

We willen graag genoeg tijd hebben, om iedereen voldoende aandacht te geven

Iedereen mag gewoon binnenlopen op de taxatiedag. Maar Bouwens en Haasnoot hopen dat de meeste bezoekers zich toch vooraf al aanmelden. “Dan kunnen we inschatten hoeveel mensen er komen. En bij heel veel aanmeldingen zoeken we er dan nog wat extra experts bij,” legt Bouwens uit. “Want we willen graag genoeg tijd hebben, om iedereen voldoende aandacht te geven.”

De gratis taxatiedag van Medusa-Auctioneers is op zaterdag 21 mei vanaf 10.00 uur. En de deskundigen stoppen met taxeren om 16.00 uur. Je kunt je eigendommen laten taxeren in de foyer van theater De Kring, Kerkstraat 1 in Roosendaal. Als je je vooraf wilt aanmelden dan kun je mailen naar [email protected], of bellen met 085-070.34.81.