Dinteloord

Gratis zonnebrandcrème in Steenbergen dankzij zonnebrandpalen

Emma Janvier Emma Janvier

Voorkomen is beter dan genezen, meent de Steenbergse wethouder Esther Prent. Daarom staan er op vijf plekken in de gemeente Steenbergen zonnebrandpalen. Zo ook bij buitenzwembad Aquadintel in Dinteloord. Direct naast de ingang van het bad kan je -gratis- een pompje zonnebrandcrème pakken.

Stefan van der Pluijm is al zestien jaar badmeester bij het buitenbad in Dinteloord. “Er is dit seizoen een hele mooie zonnebrandpaal geplaatst”, vertelt hij. “Daardoor kan iedereen gratis zonnebrandcrème pakken, en zich zo goed beschermen tegen de zon.”

Hightech

De paal wordt via een zonnepaneel aan de bovenkant voorzien van stroom, waardoor het scherm blijft werken. “Het is eigenlijk een heel intelligent apparaat”, legt Van der Pluijm uit. “Het scherm geeft de temperatuur aan, de UV-index en zelfs hoe vaak je moet smeren.” Ook geeft hij quotes als: Leef, maar wees geen kreeft.

Het is op dit moment niet echt zwemweer, maar volgens de badmeester is er al heel wat gebruik van gemaakt toen de paal net geplaatst was. “Je kan drie keer achter elkaar een pompje krijgen, maar gelukkig zit er ook een anti-misbruik functie op. Kinderen gingen namelijk al snel met zonnebrand naar elkaar gooien en dan wordt het een zooitje natuurlijk.”

Voorkomen is beter dan genezen.

Ook wethouder Prent is blij met de paal. Al sinds vroeger zwemt ze zelf ook bij Aquadintel, en daarom is het een belangrijke plek voor haar. “Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De zorg heeft het al zo druk, dus we zullen toch anders met dingen om moeten gaan. Daarom is voorkomen beter dan genezen.”

De gemeente heeft de palen kunnen financieren vanuit GALA, het Gezond en Actief Leven Akkoord. “Het is natuurlijk belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van deze voorziening”, gaat de wethouder verder. “Voor veel mensen is insmeren iets vanzelfsprekends, maar voor mensen met een krappe beurs is dat misschien helemaal niet zo. Gezonde keuzes zijn vaak dure keuzes.”

Andere plekken

De palen blijven het hele jaar door staan, maar wanneer de zwembaden dicht zijn in de winter zal er geëvalueerd worden. “We gaan kijken hoe goed ze gebruikt worden en zelfs kijken of ze op andere plekken ook kunnen staan”, vervolgt de wethouder. “Ik heb al van wat deelnemers van evenementen de vraag gekregen of ze daar ook niet kunnen komen, dus wie weet.”

Voor dit seizoen zijn ze te vinden op alle plekken waar aan watersport gedaan wordt: zwembad De Meermin, Benedensas en de jachthavens.