Lepelstraat

Groen Gras Festival droomt groots: ‘Guus Meeuwis in Lepelstraat zou gaaf zijn’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Aankomend weekend staat het Groen Gras Festival in Lepelstraat op de planning. Zes jaar geleden werd, vanwege het zeventigjarig bestaan van de Lepelstraatse Boys, het festival voor het eerst georganiseerd op het terrein van de voetbalvereniging. Woensdagochtend zijn de vrijwilligers begonnen met het opbouwen van de grote, blauwe festivaltent.

“Met het zeventigjarig jubileum van de club wilden we groots uitpakken. Dat hebben we toen ook gedaan. Daarna is het een jaarlijks terugkerend evenement geworden”, legt organisator Maikel van Loon uit. Voor het dorp is het Groen Gras Festival erg belangrijk, meent hij. “Lepelstraat is toch een beetje aan het uitsterven, heel lullig gezegd. We hebben helaas weinig winkels en horeca. Ik denk dat het daarom wel van belang is dat we dit blijven organiseren.”

Als wij zo’n negenhonderd bezoekers mogen ontvangen zijn wij al gelukkig.

“Buiten de blauwe tent zal het dorp zaterdagavond verder uitgestorven zijn”, vertelt Van Loon lachend. Als Van Loon het festival moet omschrijven, doet hij dat als kleinschalig. De meeste bezoekers van het festival komen uit het dorp zelf, maar de organisatie ziet ook bezoekers vanuit Halsteren en Bergen op Zoom komen. “Lepelstraat is natuurlijk maar een klein dorp. Als wij zo’n negenhonderd bezoekers mogen ontvangen zijn wij al gelukkig.” Het organiseren doen ze namelijk echt voor de lol. “We maken er weinig tot geen winst op. Voor ons is het belangrijk dat het aantal bezoekers kostendekkend is.”

Line-up

Qua artiesten wordt er vooral in de lokale hoek gezocht. Zo staat onder andere de Halsterse zanger Harold Mieger op het podium. Maar ook de band Suitcase, die een zanger heeft met Lepelstraatse roots, komt. Ook heeft de organisatie dit jaar een artiest weten te strikken die ze al heel lang op hun verlanglijstje hebben staan: John West. “We willen hem al een aantal jaar aan onze line-up toevoegen, maar dit was altijd lastig, omdat hij vaak bij Bergen op Zoom NL stond. We zijn daarom blij dat hij dit jaar bij ons op het podium staat.”

We hebben ooit gezegd dat we Guus Meeuwis naar Lepelstraat willen halen.

Afgelopen jaar heeft het festival voor het vijfjarig jubileum de Limburgse band Rowwen Héze naar Lepelstraat weten te halen. “Dat was erg leuk.” Toch heeft de organisatie nog wel een droom die ‘Groots’ te noemen is. “We hebben ooit gezegd dat we Guus Meeuwis naar Lepelstraat willen halen. Helaas is dat voorlopig financieel gezien nog niet mogelijk. Toch is de organisatie in haar achterhoofd al bezig met het tienjarig jubileum. “Hij kan zijn Groots-concerten wel verplaatsen naar Lepelstraat”, grapt Van Loon.

Podium Groen Gras Festival Lepelstraat.
Het podium van het Groen Gras Festival in Lepelstraat wordt opgebouwd,