Roosendaal

Groen schoolplein voor basisschool de Wingerd: ‘Eigenlijk is alles leuk’

Maarten Elst Maarten Elst

Leskrijgen tussen de koriander of tijm. Of tijdens de pauze over het blotevoetenpad lopen. Het kan sinds kort op daltonbasisschool de Wingerd in Roosendaal. Woensdagavond opende wethouder Inge Raaijmakers samen met directrice Karin van Giessel officieel het groene schoolplein. Eveneens werd er afscheid genomen van conciërge Peter van Ginderen die na 22 jaar trouwe dienst afscheid nam van de basisschool.

De verrassing was woensdagavond groot voor leerlingen, docenten en aanwezige ouders op basisschool De Wingerd in Roosendaal. Naast de opening van het groene schoolplein werd er onverwachts een bijenhotel gepresenteerd. “Een cadeautje van de gemeente Roosendaal aan basisschool De Wingerd”, aldus wethouder Raaijmakers.

Subsidie van 14.000 euro

Er gloort leven op het schoolplein van de daltonbasisschool. De afgelopen tijd is er hard gewerkt aan de vernieuwing van het schoolplein. Directrice Van Giessel is enorm trots. “Op een gegeven moment krijg je toch bepaalde verwachtingen. Je bouwt samen en staat destijds aan het begin van wat een groen schoolplein moet worden. Dat doe je niet zomaar even. Waar ik zo trots op ben, is dat het iets van heel de school is. Met ontzettend veel vrijwilligers. Maar ook de leerlingen en een actieve oudergroep.”

Voor de verbouwingen kreeg de basisschool een subsidie van 14.000 euro toebedeeld. Het groene schoolplein was al even in gebruik genomen. De officiële opening liet zich tot woensdagavond wachten. “Wat je ziet, is dat kinderen nu anders spelen. Ze zijn overal bezig. Het is een genot om naar te kijken.”

De plantjes ruiken ook zo lekker

Mila, Daniek en Jitske kunnen nu eindelijk spelen op het groene schoolplein. “Ik vind het heel erg leuk, het is ook hartstikke mooi groen geworden”, vertelt Jitske. “Je kunt je gang gaan en er zijn veel activiteiten hier op het plein”, vult Daniek aan. Ook Mila kijkt haar ogen uit op het schoolplein. “Ik vind het heel leuk dat er ook plantjes zijn. De plantjes ruiken ook zo lekker. Eigenlijk is alles wel leuk hier.”

Het enthousiasme wordt gedeeld door Linda Frantzen, één van de initiatiefneemsters en ouder op basisschool De Wingerd. “Een hoek die kinderen leuk vinden is de natuurtuin. Hier heb je een insectenhotel, een vogelhuisje, bloemen, allemaal kruiden. Er is hier van alles te zien, te beleven, te ruiken, te proeven. Het idee erachter is dat we een stukje natuur op ons eigen terrein hebben.”

Afscheid conciërge Peter

Een enveloppenactie, een beeldhouwer uit Steenbergen die met de leerlingen een totempaal timmerde. Maar ook een popcornkraam of op de foto met conciërge Peter van Ginderen. Het kon woensdagavond allemaal op het plein van basisschool de Wingerd. Op de foto met conciërge Peter kon ook in het echt voor de allerlaatste keer. Na 22 jaar trouwe dienst neemt de voormalig Conciërge van het Jaar afscheid van zijn school. “Het is altijd gezellig op de Wingerd. Het is een fantastische school. Het was een plezier om hier te mogen werken”, aldus Van Ginderen.

Het groene schoolplein was een langgekoesterde wens van de afscheidnemende conciërge. Als klap op de vuurpijl trakteerde de gemeente Roosendaal ook nog op een bijenhotel. “Ik vind het heel erg leuk dat ik onderdeel mocht uitmaken van dit team. Dat we dit gerealiseerd hebben. Het was een complete verrassing, ik wist van niks. Echt super.”