Bergen op Zoom

Groene bak in Bergen op Zoom drie dagen aan de straat voor bladafval

Foto: gemeente Bergen op ZOom

Han Verbeem Han Verbeem

De groene afvalbak mag in Bergen op Zoom dit najaar drie dagen vóór het legen al aan de straatkant worden gezet. Dat heeft de Bergse gemeenteraad donderdag besloten, na een voorstel van het CDA. Zodoende hebben omwonenden de kans om de bakken bij te vullen met gevallen herfstbladeren. Het alternatief moet voorkoming van bladoverlast tegengaan, nu Bergen op Zoom de jaarlijkse plaatsing van bladkorven heeft wegbezuinigd.

 

Door: Han Verbeem

De nieuwe regeling gaat in vanaf week 42 en eindigt in week 51 van dit jaar. In het eerste kwartaal van 2021 volgt een evaluatie en besluit de raad of het nieuwe concept voor herhaling vatbaar is. De motie is niet bij toeval door het CDA ingediend; deze partij was vier jaar geleden de initiatiefnemer van het bladkorfproject in Bergen op Zoom. Vier achtereenvolgende jaren hielpen de CDA-raadspolitici bij het uitzetten van de korven, in samenwerking met de gemeente. De kosten bedroegen zo’n 30.000 euro per jaar en dat bedrag heeft Bergen op Zoom er in de huidige fincancieel zware tijd niet meer voor over.

Goed uitvoerbaar

Wethouder Patrick van der Velden ziet de CDA-motie als een mooi alternatief voor de wegbezuinigde bladkorven. “Het is mijn wens als wethouder dat mensen meer gebruik maken van duurzaamheid”, aldus Van der Velden. Hij ziet het als een positief voorstel dat ook goed uitvoerbaar is. Ook levert het geen extra kosten op voor de gemeente, zo stelt de lokale bewindsman. Wel is er enige vrees vanuit een aantal raadsfracties, waaronder GBWP, voor toenemend vandalisme. Maar, aldus de toezegging van Van der Velden, als blijkt dat dit het geval is dan wordt er ingegrepen.