Roosendaal

Groene baretten zoeken nieuwe kazerne: ‘KCT is postzegel in woonwijk’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Met een oefenterrein midden in een woonwijk en kantoren op nog geen twintig meter van de snelweg, is de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal geen ideale plek meer voor het Korps Commando Troepen (KCT). De kazerne wil graag doorgroeien en ontwikkelen, maar dat is haast onmogelijk op het complex aan de Parabaan. “We werken momenteel met beperkingen.” De groene baretten zoeken daarom naar een geschiktere locatie.

Dat doen zij samen met de burgemeesters van Roosendaal en Rucphen, de staatssecretaris van Defensie en de Commissaris van de Koning in Noord-Brabant. Zij spraken dat donderdag af in een bestuurlijk voornemen, die werd ondertekend op het huidige complex.

Terrorismebestrijding vol in the picture

Luitenant-kolonel Sjaak van Elten is blij dat er een geschiktere locatie voor het KCT wordt gezocht, in plaats van ‘een postzegel in een woonwijk’. Tijdens een rondleiding over de kazerne vertelt hij over de verschillende knelpunten die het KCT nu ervaart.

De Korps Commando Troepen in Roosendaal zoeken een nieuwe locatie

Zo is de Special Forces Eenheid gevestigd aan de Parabaan. Zij kunnen worden ingezet voor terrorismebestrijding en voeren geheime missies en speciale verkenningen uit. “Die moeten in de schaduw kunnen werken, maar in deze woonwijk zitten ze vol in the picture,” aldus Van Elten. Ook zijn er geen permanente schiet- en trainingsfaciliteiten voor hen aanwezig op het huidige complex.

Zicht op nieuwe locatie

De KCT wil het werk verder graag vanuit één locatie organiseren. Nu is dat nog versnipperd over drie locaties. Zo rijden militairen vaak op en neer van de kazerne in Roosendaal naar het logistiek centrum in Rucphen. Daarnaast is er een militair oefenterrein op de Rucphense Heide.

Vanwege het maatschappelijke, sociaaleconomische en historische belang en het behoud van werkgelegenheid wordt de nieuwe locatie gezocht in de regio Roosendaal/Rucphen.

Het zou dus zomaar kunnen dat het KCT uit Roosendaal verdwijnt en naar Rucphen verhuist, maar volgens Van Elten is daar momenteel geen sprake van. “Er is nog geen zicht op een nieuwe locatie.”

75 tot 105 voetbalvelden

Defensie wil binnen tien tot vijftien jaar een grotere locatie gevonden hebben. Momenteel heeft het complex in Roosendaal een grootte van ruim 16,5 voetbalvelden, maar er wordt gestreefd naar een grootte tussen de 75 en 105 voetbalvelden. “Het hangt af van hoe hoog en diep we straks mogen bouwen.”

Toekomstbestendig

Dankzij de ondertekening hebben de groene barreten zicht op een oplossing, “maar tot die tijd blijven we wel met beperkingen werken,” aldus de luitenant-kolonel.

De nieuwe locatie moet toekomstbestendig zijn, ambieert Defensie tot slot. “Maar we hebben geen glazen bol.”