Groene pluim voor Uit en Thuis: Dit maakt het een duurzame camping
Nu de dagen weer langer en zonniger worden, weten kampeerders hun weg naar Camping Uit en Thuis weer te vinden. Ook twee wethouders van de gemeente Bergen op Zoom brachten een bezoek. Niet met tent en slaapzak, maar met De Groene Pluim in de hand. Wat maakt deze camping zo groen en duurzaam dat hij een groene pluim verdient?
Volgens eigenaar Stefan Kipping zit het duurzame karakter diep verankerd in alles wat ze doen. “We hebben een terrein dat echt in de natuur ligt, en daar proberen we zo natuurlijk mogelijk mee om te gaan”, vertelt hij. “We gebruiken bijvoorbeeld geen chemische onkruidbestrijdingsmiddelen en kiezen zoveel mogelijk voor inheemse beplanting. En we maken onze gasten ook bewust dat ze te gast zijn in de natuur.”
Duurzaamheid
Duurzaamheid betekent voor Kipping méér dan alleen natuurbehoud. Ook afvalbeheer en hergebruik spelen een grote rol. “We scheiden ons afval zo goed mogelijk en proberen materialen als hout opnieuw te gebruiken. Wat niet meer bruikbaar is, laten we duurzaam verwerken”, zegt hij terwijl hij langs de milieustraat loopt.
Amfibieën zwembad
Even verderop toont hij een bijenburcht in aanbouw. Deze burcht van leemgrond en hergebruikte materialen, biedt onderdak aan solitaire bijensoorten. Tegenover de bijenburcht ligt een oude boomwortel die door insecten wordt bewoond en een insectenhotel. Zelfs het zwembad krijgt een dubbel duurzaam leven. Zomers zwemmen de campinggasten erin, in de winter is het een veilige overwinterplek voor amfibieën. “Die dragen we in het voorjaar over aan de boswachter, zodat ze weer in de vennen van de Brabantse Wal kunnen leven.”
Groene Pluim
Volgens wethouder Hans Peter Verroen verdient de camping de erkenning dubbel en dwars: “Camping Uit en Thuis laat zien hoe duurzaam ondernemen en innovatie hand in hand gaan. Bovendien spelen ze een verbindende rol in de gemeenschap van Heimolen.” Wethouder Dominique Hopmans voegt daaraan toe: “Stefan Kipping is een voorbeeldondernemer. Zijn visie heeft niet alleen geleid tot een succesvolle onderneming, maar ook tot een positieve impact op het milieu én de samenleving.”
We willen de camping ook weer doorgeven aan de volgende generatie
Camping Uit en Thuis is in de familie sinds 1951. Stefan en zijn vrouw Heidi zijn inmiddels de derde generatie. “Ik ben hier geboren. Mijn geboortehuis staat op het terrein”, vertelt Kipping. “Dat maakt het persoonlijk. We willen de camping ook weer doorgeven aan de volgende generatie.”
Groen doen
Voor wie denkt dat duurzaam ondernemen alleen is weggelegd voor bosrijke campings, heeft Kipping een duidelijke boodschap: “Zelfs met een kleine achtertuin kun je iets betekenen. Haal wat verharding weg, zaai wilde bloemen, zet een bijenhotel neer. Zelfs niet maaien helpt de biodiversiteit. Duurzaamheid begint klein.”
Met het bordje van de Groene Pluim aan de muur van de receptie en een nieuw kampeerseizoen voor de boeg, kijkt Kipping positief naar de toekomst. “We zijn er bijna klaar voor, nog een paar puntjes op de i. Laat de gasten maar komen genieten van de natuur!”