Roosendaal

Groene Vlag voor duurzame basisschool Zilverlinde in Roosendaal

Maarten Elst

Basisschool Zilverlinde in Roosendaal mag zich de allereerste basisschool in de regio noemen die in het bezit is van een Groene Vlag. Dinsdagochtend ontving de school, onder toeziend oog van wethouder Klaar Koenraad, de vlag. De school doorliep succesvol het traject van de Verenigde Naties waarbij een ECO-team, bestaande uit een aantal leerlingen, de school verduurzaamt.

Wethouder Klaar Koenraad is ontzettend trots op de basisschool in De Kroeven. Volgens haar hebben de leerlingen het hoogste level behaald binnen het traject ECO-school. “Wereldwijd zijn er nog een aantal ECO-schools. Dat zijn scholen die voldoen aan de hoogste trap van duurzaamheid”, vertelt de wethouder. “En het mooie is dat de kinderen het zelf doen.”

Eerste zaadjes

Drie jaar geleden plantte wethouder Toine Theunis de eerste zaadjes voor het traject. “De leerlingen zijn ontzettend gegroeid”, weet Maggy van den Aker, projectleider ECO-schools in Roosendaal. “Die groei en de dingen die ze bereikt hebben, hebben geleid dat ze nu het keurmerk ECO-school krijgen. Ze hebben eerst een brons certificaat gehad, vervolgens een zilveren certificaat. Daar zijn tussentijds audits voor geweest. Nu zijn ze dusdanig gegroeid tot een waar keurmerkhouder.”

Zes afgevaardigden van het ECO-team ontvingen een diploma voor het harde werken dat ze hebben gedaan. “Compost hebben we gedaan, een moestuin”, somt Leila op. “We hebben ook regenwater opgevangen en gerecycled. We hebben ook veel afval gescheiden in aparte containers. En ook hebben we in de kas gewerkt.”

Twee bloemkolen

Wethouder Klaar Koenraad kreeg symbolisch twee bloemkolen overhandigd van de leerlingen van de basisschool. “Toine Theunis was in de vorige collegeperiode de wethouder van duurzaamheid, toen is het hier begonnen”, legt Koenraad uit. “Toen is aan hem beloofd dat hij een bloemkool zou krijgen uit de moestuin, maar dat is begin april een beetje lastig. Vandaar dat de kinderen van papier-mach√© twee bloemkolen hebben gemaakt die ik straks aan hem mag overhandigen.”

Met de Groene Vlag komt er voor een groot deel van het ECO-team een einde aan hun tijd als lid van het team. Zij gaan naar de middelbare school en dragen het stokje over aan de volgende groep. Niels zit volgend jaar nog op de Zilverlinde en blijft lid van het team. “We gaan het gebouw verbouwen. We gaan er een heel duurzaam gebouw van maken. Het wordt vooral volhouden en doorgaan.”

Deel dit op: