Wouw

Groenhuysen: Markant in Wouw ‘niet binnen 3-5 jaar’ dicht

Herbert Kats Herbert Kats

Centrum voor wonen en zorg Markant in Wouw gaat níet binnen drie tot vijf jaar dicht, zegt bestuursvoorzitter Ron Axt van Groenhuysen. Wel onderzoekt zijn organisatie hoe voorzieningen het beste kunnen aansluiten bij de veranderende zorgvraag. “We kijken of ze toekomst-proof zijn.” Dat is Markant op langere termijn niet, erkent hij,

De VLP heeft bij het Roosendaalse gemeentebestuur aangekaart dat de partij vreest dat Markant sluit. In het complex zijn twintig vrij grote appartementen voor mensen met een zware lichamelijke zorgvraag. Raadslid Eric de Regt stelt dat een eventuele sluiting de hele gemeenschap treft, niet alleen de bewoners zelf, familieleden en mantelzorgers.

Bestuursvoorzitter Axt van Groenhuysen is helder. “Een aantal van onze locaties is niet (voldoende) geschikt om de geschikte zorg te leveren, als het gaat om de schaal, de bereikbaarheid en het formaat”, zegt hij over de veranderende zorgbehoefte. ”Onze organisatie bereid zich voor op de vraag hoe we ook in de toekomst met minder personeel de zorg zo goed mogelijk kunnen ondersteunen.”

We zeggen nooit zo maar: we stoppen hier.

Het antwoord daarop is nog niet gevonden. Sluiting is op termijn ook een mogelijkheid. In vergelijking met de recente opgeleverde Leonardushof in Wouw is Markant een voorziening met vrij grote kamers, licht Axt toe. Mocht Markant uiteindelijk toch dicht gaan kan de Leonardushof mogelijk soelaas bieden. “Maar wat wij altijd doen is: als het concreet wordt zullen we zorgvuldig optreden. Cliënten, familie en collega’s uitnodigen.” Daarvan is op dit moment geen sprake, verzekert hij. “We zullen nooit zo maar zeggen: we stoppen hier.”

Bewoners tevreden

‘Geluiden uit Wouw’ hebben de VLP echter gealarmeerd. “De bewoners van Markant voelen zich thuis en zijn erg tevreden over de geboden zorg en hulp. Onze fractie deelt dan ook de zorg van bewoners en van het dorp over de mogelijke voorgenomen sluiting en de toekomstige bestemming van het pand.” Vandaar de raadsvragen die De Regt en zijn collega Jan Brouwers stelden.

Zij informeren ook naar een nieuwe bestemming voor het pand van Markant, het voormalige gemeentehuis van Wouw. “Is u al bekend wat er met het gezichtsbepalende pand gaat gebeuren?”, klinkt het richting college.

Weten het nog niet

Groenhuysen zelf heeft daar nog geen antwoord op. “We hebben een aantal locaties die nu niet geschikt zijn voor zwaardere zorg”, verwijst Axt de mogelijkheid om de zorg in Markant af te bouwen, het pand te sluiten of te verkopen. “Per regio en gemeente stemmen we dat af. Organisaties praten dan met elkaar.”