Bergen op Zoom

GroenLinks wil weer gratis parkeren voor gehandicapten

Han Verbeem Han Verbeem

Invaliden die voor hoge kosten staan, moeten in Bergen op Zoom weer gratis kunnen parkeren. Dat vindt de gemeenteraadsfractie van GroenLinks. Tot januari van dit jaar konden houders van een gehandicaptenparkeerkaart gratis parkeren op betaalde plaatsen, maar dat heeft de gemeenteraad afgeschaft. Fractielid Christel Verbogt vindt dat gehandicapten daardoor onnodig op extra kosten worden gejaagd; haar partij heeft naar haar zeggen inmiddels diverse reacties van gedupeerden ontvangen.

Door: Maarten Elst, Kimberley Mies en Han Verbeem

Veel mensen maken zich zorgen, aldus Verbogt Zij is zelf gehandicapt en kan uit eigen ervaring spreken. ,,We zijn erg blij dat mensen contact met ons opnemen”, aldus de fractieassistent en tevens het beoogd burgerlid bij GroenLinks. “Zo kregen we een mail van een Bergenaar die verontwaardigd een plotselinge waarschuwing onder haar ruitenwisser ontdekte. We vinden het belangrijk dat ook mensen met een handicap of chronisch zieke en ouderen hun leven kunnen leiden. Daarom blijven we ons hiervoor inzetten.’’

Slecht gecommuniceerd

Het afschaffen van het gratis parkeren heeft tot misverstanden geleid. Ook al omdat de gemeente hierover onvoldoende heeft gecommuniceerd, stelt Verbogt: “Ondertussen geldt de regeling al anderhalve maand en ik vraag me af of iedere Bergenaar met een gehandicaptenparkeerkaart wel op de hoogte is.” Want niet iedereen leest een lokale krant of is even digitaal vaardig, zo merkt ze op. “Waarbij we ons bijvoorbeeld zorgen om ouderen maken.”

Terugdraaien

Christel Verbogt heeft daarom namens haar fractie een brief gestuurd aan het Bergse college van B&W, waarin ze vraagt om het beleid terug te draaien. Ook al omdat er binnen de gemeente onvoldoende reguliere gehandicaptenplaatsen beschikbaar zijn in Bergen op Zoom. “Het niet kunnen parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats brengt al forse belemmeringen met zich mee. Daarnaast vindt GroenLinks Bergen op Zoom het belangrijk dat de gemeente toegankelijk is en blijft: niet alleen voor Bergenaren, maar willen we ook een aantrekkelijke stad zijn voor toeristen en dagjesmensen die slecht(er) te been zijn.”