Roosendaal

GroenLinks ziet graag vuurwerkvrije zones in Roosendaal: ‘Teveel overlast’

Foto: Pixabay

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De decembermaand is nog niet begonnen of de eerste meldingen van vuurwerkoverlast in Roosendaal stromen weer binnen. Voor velen is vuurwerk leuk, maar niet voor iedereen. Mensen met trauma en dieren kunnen veel last hebben van de harde knallen. GroenLinks Roosendaal pleit daarom voor vuurwerkvrije zones binnen de gemeente. “We moeten op een veilige en gezonde manier met vuurwerk omgaan.”

Het begon in 2019, toen de partij een motie indiende. “Omdat een algeheel vuurwerkverbod nog een stap te ver was, wilden we laten onderzoeken hoe Roosendaal op de meest veilige en gezonde manier met vuurwerk om kan gaan”, legt raadslid Christian Villée uit.

Vuurwerkvrije zones zouden mooi in het onderzoek en het plan van aanpak dat daaruit voortkwam passen. “Maar helaas is dit niet gebeurd. Er zou dan teveel handhaving nodig zijn op de locaties waar een verbod geldt.” Onnodig kwetsend voor mens en dier, vindt de partij. “Zonder een dergelijk beleid kunnen we moeilijker hen beschermen die dat nodig hebben.”

Actie

Villée besloot opnieuw actie te ondernemen, en vragen te stellen aan het gemeentebestuur. “Bij een positief antwoord hoop ik dit ook in de gehele raad bespreekbaar te kunnen maken.” De eerste vraag is of er een algeheel vuurwerkverbod in de gemeente gaat komen. “Veel andere gemeenten voeren dit zelf al in. Maar ik heb via de burgemeester vernomen dat hij liever een landelijk besluit afwacht.”

Vuurwerkvrije zones lijken Villée dan een mooie middenweg. “Denk dan echt aan zones rondom dierhouderijen, seniorencomplexen of instellingen voor mensen met problemen met de geestelijke gezondheid.”

Diervriendelijkste gemeente

Bovendien wil Roosendaal de diervriendelijkste gemeente van 2022 worden. “Een mooi doel natuurlijk”, vervolgt het raadslid. “Maar we hebben bij die deelname niet kunnen vertellen wat wij aan dierveiligheid doen als het om vuurwerk gaat. Dat is jammer.”

50/50

De kans dat de vuurwerkvrije zones gaan komen, schat Villée 50/50. “Ik durf echt niet te zeggen wat voor reactie ik op mijn vragen ga krijgen.” De kans dat de zones er dit jaar gaan komen, zijn klein. “Het is al november, dus dat wordt krap. Het gaat dan echt om plannen en afspraken maken voor volgend jaar.”