Roosendaal

Groep 8 van basisschool De Blokwei krijgt – ondanks corona – een waardig afscheid

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

De zomervakantie staat weer voor de deur. Dat betekent dat veel groep 8-leerlingen volgend schooljaar de basisschool verruilen voor de brugklas. Hebben zij – ondanks corona – toch een waardig afscheid gehad? Op basisschool De Blokwei in Roosendaal vinden ze van wel.

“De klas van vorig jaar heeft niet een heel normaal afscheid gehad,” aldus lerares Femke Bartels. Vorig jaar zag het schoolkamp er bijvoorbeeld heel anders uit. Er werden spelletjes georganiseerd in een grote tuin, maar de klas mocht niet blijven slapen. “Dat wil je deze groep wel heel graag geven. We zijn blij dat het dit jaar toch wel redelijk gelukt is.”

Lange tijd missen

Ook vierde de school afgelopen jaar zijn veertigjarige jubileum. De elfjarige Anouk gaat aankomend schooljaar naar het Norbertuscollege. Ze vond de activiteiten leuk genoeg om het een waardig afscheid te kunnen noemen.

Toch moesten zij en haar elf klasgenoten elkaar, tijdens hun laatste jaar op de basisschool, lange tijd missen. De school sloot namelijk zijn deuren tijdens de lockdown. Dat viel sommige leerlingen zwaar, net als het volgen van online lessen. “Het was erg saai”, aldus de twaalfjarige Thom, die volgend jaar ook naar het Norbertuscollege gaat.

Cito-toets

Gelukkig waren er ook een paar leerlingen die deze tijd nuttig invulden. Zij bereidden zich fanatiek voor op de Cito-toets. “Ik heb veel geoefend met rekenen,” vertelt de elfjarige Sylvie een beetje giechelend. Ze biecht op dat ze bang was dat ze het niet zou halen, doordat de fysieke lessen waren weggevallen. Gelukkig kan ze na de zomervakantie naar de brugklas op het Da Vinci College. Maar eerst staat ze samen met haar klas te schitteren in de eindmusical Over de Kop, met een lied over rode schoentjes. Die gaat gewoon door, maar in de zaal moet wel anderhalve meter afstand gehouden worden.

Op het randje

“Het is natuurlijk steeds de versoepelingen afwachten. We hebben veel gesprekken gehad met de directie: in hoeverre mogen we alles?”, vertelt juf Bartels van groep 8. Met het schoolkamp was De Blokwei net op het randje. De klas was opgelucht toen ze hoorden dat ze toch weg mochten.

Alleen het avondspel, vergelijkbaar met een spooktocht, kreeg helaas een andere vorm. Er mochten immers niet zoveel hulpouders op het terrein aanwezig zijn. “We hebben toen een eigen avondspel bedacht, met vijf ouders. De kinderen waren enorm verrast, dus dat was heel leuk om wel te doen.”

Gezelligheid

De leerlingen kijken met een fijn gevoel terug op hun laatste jaar. Ze zijn unaniem over wat ze gaan missen aan hun oude klas: de gezelligheid. Thom hoopt wel dat alles volgend jaar weer normaal is, zoals voor de lockdown. “Dat je je niet aan regels hoeft te houden en gewoon weer alles mag doen.” Ondanks dat kijken hij en zijn klasgenoten ernaar uit om naar de brugklas te gaan.