Zundert

Groep jonge vrienden ontwerpt eigen corsowagen: ‘Heel bijzonder’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Jop (18), Douwe (19), Luca (20), Rob (21) en Tjeerd (21) zijn met zijn vijven verantwoordelijk voor het ontwerp van de corsowagen van buurtschap ‘t Kapelleke uit Zundert. Samen zijn ze tot het ontwerp ‘Dobberen’ gekomen: een rij gigantische badeenden die, jawel, dobberen.

Tjeerd en Douwe Jacobs zijn broers van elkaar. “En verder zijn we gewoon een vriendengroep”, legt Rob Mangus uit. “Sommige jaren bouwen we veel samen, sommige wat minder. De afgelopen jaren zagen we elkaar vaak. Toen zijn we gewoon eens een keer samen gaan zitten.” Het is voor de groep jongens een grote eer om zo’n verantwoordelijkheid te krijgen. “Het voordeel dat we met zijn vijven zijn is dat we de taken goed kunnen verdelen.”

“We zijn nog jong, maar wel altijd al heel fanatiek geweest met het bouwen van wagens”, vervolgt Douwe. “Dat we er nu zelf een mochten ontwerpen is wel heel bijzonder.”

Het ontwerp

Na het corso van 2022 werd er eens aan de groep geopperd of zij het niks zouden vinden om eens een wagen te ontwerpen. “We zijn vervolgens een keer samen gaan zitten, en dat gebeurde steeds vaker. De plannen begonnen te komen en toen was er een ontwerp”, legt Douwe uit. “Toen Tjeerd het telefoontje kreeg dat ons ontwerp het was geworden, konden we het echt niet geloven.”

Het idee voor de wagen is ontstaan door een oud ontwerp van Luca. “Hij heeft eens met het Kindercorso meegedaan met één badeend, daar heeft hij toen mee gewonnen”, vertelt Tjeerd. “En we wilden graag een vrolijke wagen bouwen.”

Hulp ingeschakeld

Toen de kogel door de kerk was, werd de hulp van tientallen kinderen ingeschakeld. “We hebben op een dag een groep kinderen uitgenodigd die badeendjes kwamen versieren. De twee mooiste hebben we meegenomen in ons uiteindelijke ontwerp, de professor en de brandweerman”, zegt Rob.

Zo is het ontwerp ‘Dobberen’ ontstaan. “Het is de bedoeling dat deze badeendjes straks door de straten van Zundert dobberen”, vertelt Jop Hereijgers, de jongste ontwerper. “Met een speciale constructie kunnen de eenden straks ook echt een dobberende beweging maken.”

Jonge ontwerpers zijn belangrijk

Het belang van jonge ontwerpers is dat ze vernieuwing brengen, meent Rob. “Niet dat de wagens van oudere ontwerpers niet goed zijn. Absoluut niet. Want als iets gewoon werkt dan is dat ook goed natuurlijk. Maar vernieuwing is ook goed.”

Dat Jop de allerjongste van de groep is, maakt hem niet zoveel uit. “Zo heel ver liggen onze leeftijden niet uit elkaar. Ik voel me niet de jongste. Het scheelt ook dat we alles samen doen, de verantwoordelijkheid ligt niet bij één iemand. Maar het idee dat je een corsowagen hebt ontworpen en nog maar net achttien bent, dat is toch wel bijzonder.”

De jonge ontwerpers zijn geïnterviewd voor Corso Update. Heb je de eerste aflevering gemist? Kijk die dan hier terug. Vrijdag is er weer een nieuwe aflevering om 10 uur ‘s ochtends.