Roosendaal

Groot feest in Roosendaalse horeca, met Sint Juttemis

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

De horeca in Roosendaal heeft weer zin in de toekomst, want eindelijk is er goed nieuws. Ze mogen weer open en gaan dat groots vieren. Wanneer dan? Met Sint Juttemis, een nieuwe jaarlijkse feestdag. De vraag is nu alleen nog op welke datum het zo ver is.

Door: Hans-Jorg van Broekhoven

Van de nood een deugd maken. Dat spreekwoord hebben een aantal Roosendaalse horecaondernemers nieuwe betekenis gegeven met de introductie van Sint Juttemis; “De feestdag waarop we vieren, dat we weer kunnen vieren.”

In een persbericht kondigen de initiatiefnemers met gevoel voor vrolijk cynisme aan dat ze goed hebben geluisterd naar de persconferenties van Mark Rutte en Hugo de Jonge. Daardoor weten ze nu eindelijk wanneer hun zaken weer open mogen: “Met Sint Juttemis! Dus dat gaan we vieren ook.”

Een nieuwe traditie is geboren…

Wanneer die dag gaat vallen blijft nog even de vraag maar dat ie er een keer komt is voor de mensen achter dit nieuwe evenement een uitgemaakte zaak. Dus wordt de “zekerheid van onzekerheid” aangewend om die heuglijke heropening feestelijk op de kaart te zetten. Het moet een jaarlijks terugkerende feestdag worden die verbindt en volgens de bedenkers ervan “alles overstijgend” zal zijn. “Niet te vangen in kleur, religie of politieke voorkeur. Iedereen is vrij om het te vieren, hoe ze het willen vieren. Wat vastligt is dat er niks echt vastligt. We zijn eraan toe om iets te kunnen vieren want daarin zijn we allemaal gelijk.”

Website

Op de speciaal ervoor in het leven geroepen website Sint-Juttemis.nu valt er nog veel meer over te lezen. Er staat bovendien een vrolijk filmpje op met een aantal bekende horecagezichten en een glansrol voor burgemeester Han van Midden.