Halsteren

Groot feest op Vrederust tijdens het jaarlijkse Terreinfeest

Emma Janvier Emma Janvier

Kraampjes, attracties en een hoop gezelligheid. Het was woensdag alweer de 74ste editie van het Terreinfeest op Landgoed Vrederust in Halsteren. Dat is ieder jaar een groot feest, met als doel om de cliënten van het landgoed en de mensen uit de regio samen te laten komen.

Het feest wordt georganiseerd voor alle klinische en ambulante cliënten die op Vrederust verblijven, maar ook verschillende soorten dagbestedingen van buiten het terrein zijn aanwezig. In totaal lopen er een paar honderd cliënten van GGZ Westelijk-Noord-Brabant (GGZ WNB) rond.

Een van de organisatoren vanuit GGZ WNB is Cretienne Bakker. In het dagelijkse leven is zij Bewegingsagoog op Vrederust, maar ze houdt zich ook graag bezig met de organisatie van het feest. “De commissie waarmee we dit organiseren heet CIAO, Cliënt In Activiteit en Ontspanning”, legt ze uit. “We organiseren ook andere activiteiten, zoals bijvoorbeeld bingo.”

Activiteiten

Heel het veld staat vol met allerlei verschillende dingen om te doen. In het midden staat een grote tent met een dj. Rondom de tent staan foodtrucks met eten van oliebollen tot frietjes. ‘s Middags is er zelfs een traditioneel Afrikaans dansoptreden met daarna een bijbehorende dansworkshop. Voor de liefhebber is er een braderie en een rommelmarkt waar mensen hun spulletjes kunnen verkopen.

De grootste traditie is toch wel de draaimolen.

“De grootste traditie is toch wel de draaimolen”, vertelt Cretienne. “Zelfs de directie komt daar even een rondje op maken. Dat is standaard prik.” Verder is er voor de kinderen ook nog een baan met botsautootjes en een zweefmolentje, en zijn er meerdere springkussens te vinden.

Even samenkomen

Het doel van het terreinfeest is volgens Cretienne heel duidelijk: “We willen vooral mensen bij elkaar brengen.” Niet alleen familie van de terreinbewoners zijn namelijk welkom, maar de deur stond open voor iedereen uit de regio.

De bewoners kijken hier elk jaar echt naar uit.

“De bewoners kijken hier elk jaar echt naar uit. Het is voor heel veel even een andere sfeer en een andere setting”, vertelt ze. Ook hoopt ze te laten zien aan de mensen van buitenaf wat er allemaal op Vrederust gebeurt en op deze manier een beetje saamhorigheid te kweken tussen hen en de cliënten.