Bergen op Zoom

Grote belangstelling onder kunstenaars voor Hoge Luchten-expo: Arsis moet keuzes maken

Hoge Luchten: De stad als het centrum van handel, scholen, ontwikkeling en vrijheid. (Foto Jason Goh / Pixabay)

Han Verbeem Han Verbeem

Onder voorbehoud van eventuele coronabeperkingen, is in april de derde M5-tentoonstelling in het Markiezenhof: ‘Hoge Luchten’. Naast werken uit het Rijksmuseum biedt de expo ruimte aan eigentijdse kunstwerken, deels uit de regio. Kunstkring Arsis vult een aantal tentoonstellingsruimtes, waarvoor kunstenaars nog tot en met vrijdag 28 januari zelf werk kunnen aanleveren. De belangstelling is groot, zegt Arsis-voorzitter Maarten van ‘t Hof.

” Wij hebben inmiddels 91 aangemelde kunstenaars waarvan ongeveer de helft uit de regio”, aldus Van ‘t Hof. “Dat houd in theorie in dat als iedereen inlevert en dat ook met het maximum van twee stuks doet, we 182 kunstwerken te beoordelen hebben.” Er zijn ook internationale inzendingen bij. Slechts een deel daarvan, tussen de 50 en 70, kan daadwerkelijk geëxposeerd worden. Een vakjury beoordeelt vervolgens de werken en maakt een selectie. De kunstenaars die zich hebben aangemeld, laten tussen 31 januari en 2 februari hun werken inleveren bij Arsis aan het Zuivelplein. Dat gaat in tijdsloten van telkens 20 minuten, met maximaal drie kunstenaars per tijdslot.

Burgers en de stad

De jury beoordeelt de kunstwerken op een aantal criteria. Sluit het kunstwerk aan bij het thema van Hoge Luchten. “Hoge Luchten gaat over burgers die in de steden wonen“, zo staat in de aanmeldingsvoorwaarden. “De mens is naar de stad getrokken waar men werk zocht. De stad werd het centrum van handel, scholen, ontwikkeling en vrijheid.” Op deze thematiek dienen kunstwerken aan te sluiten.

Wall power

Verder dient het kunstwerk zeggingskracht te hebben en impact te hebben op de toeschouwers. “Het kunstwerk moet raken in de maagstreek”, spreekwoordelijk gezegd. De kunst moet beschikken over ‘wall power’.  En uiteraard dient het werk van hoogstaand kwaliteitsniveau te zijn; zowel op gebied van kleurgebruik, compositie als vakkundigheid.