Etten-Leur

Grote feesttent op het Van Bergenplein op de Leur: ‘We willen de mensen in het dorp houden’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

De Alpenzusjes, Chef Soldaat en Mosterd na de Maaltijd. Zomaar wat namen die het Van Bergeplein op de Leur op z’n kop gaan zetten tijdens de tweede editie van Leut op ut Plein tijdens carnaval. Vijf dagen lang staan er verschillende activiteiten op de planning voor jong en oud.

“Wij hopen dat de tent het kloppend van de Leur wordt “, vertelt organisator Freddy van Peer. Vijf dagen lang is er volop bedrijvigheid in de tent vanaf ‘s middags 13:00 uur tot middernacht. “We hebben er ook een aantal ochtenden bij betrokken. Hier organiseren we dan bijvoorbeeld samen met de lokale KPJ het katerontbijt.”

Zowel jong als oud is welkom in de tent. Dat vinden wij erg belangrijk, want de jeugd heeft de toekomst van het carnaval hier.

Het gevarieerde programma met verschillende evenementen moet ervoor zorgen dat er echt voor ieder wat wils is. “Zowel jong als oud is welkom in de tent. Dat vinden wij erg belangrijk, want de jeugd heeft de toekomst van het carnaval hier.” De organisatie hoopt daarom ook de jongeren naar de tent te trekken, die tussen wal en schip vallen nu bekend is dat het Sinasbal niet meer terugkeert. “Wij denken dat er ook veel leuke dingen op ons programma staat waar de jeugd gezellig met vrienden naartoe kan komen.”

Wij vonden het jammer om te zien dat inwoners buiten het dorp carnaval gingen vieren.

De organisatie zag dat veel mensen buiten het dorp carnaval vierden. “Dat vonden wij erg jammer om te zien. We hebben toen de koppen bij elkaar gestoken om te kijken wat we konden doen om een aantrekkelijk evenement neer te zetten.” Op deze manier werd het idee van de tent op de Leur geboren. “Van oudsher vierden we op de Leur al carnaval in een grote zaal of tent. Daarom hebben wij vorig jaar dit initiatief in het leven geroepen.”

Na deze avond zullen de mensen zeggen: kijk! Zo vier je carnaval op de Leur.

Enkel de maandagavond is er een besloten avond, waarvoor kaarten gekocht moeten worden. “Die avond noemen we de blauwe maandag. Deze avond staat compleet in het teken van de kleur blauw.” Met ruim 750 mensen in de tent moet deze avond moet volgens van Peer een échte ouderwetse carnavalsavond worden. “Na deze avond zullen de mensen zeggen: Kijk! Zo vier je carnaval op de Leur.”

Het artikel gaat verder onder deze foto.

De feesttent op het Van Bergenplein tijdens carnaval. Foto: Archief Freddy van Peer.

Horeca

Leut op ut Plein werkt voor deze editie opnieuw samen met horecaondernemers. Samen met de horecagelegenheden gaan ze jaarlijks in gesprek over hun eigen programma en daarnaast dan om te kijken wat ze extra konden doen om het aan te vullen. “Café-Zaal De Pastoor verzorgt tijdens deze editie de horeca”, legt Van Peer uit. Afgelopen jaar werd de horeca nog verzorgt door onder andere Café-Zaal Roeloffs.

De programma’s van horecagelegenheden en de tent zijn volgens Van Peer mooi op elkaar afgestemd. “Dit vinden wij uiteraard ook belangrijk.” De tent moet volgens de organisator gaan dienen als de huiskamer van de Leur tijdens carnaval.

Een volle tent tijdens de eerste editie van Leut op ut plein. Foto: Archief Freddy van Peer.