Wouw

Grote Kerst-toernooi in Wouw ‘gered ondanks onduidelijkheden’ 

Herbert Kats Herbert Kats

Het grote jaarlijkse Kersttoernooi in de Wouwse sporthal De Omganck lijkt door te kunnen gaan. Dat is na veel onduidelijkheid de bevinding van Hidde Poppelaars van voetbalvereniging Cluzona.

De VLP die via raadsvragen een ‘onaanvaardbaar’ over een sluiting van de hal in de Kerstvakantie had uitgesproken is – zeker op de langere termijn – allerminst gerustgesteld. 

Raadslid Toon Jochems heeft met zijn VLP-collega Eric de Regt aan het gemeentebestuur overgebracht dat de partij grote zorgen heeft over de wijze waarop Sportfondsen Nederland de faciliteiten beheert. “Er wordt slecht gecommuniceerd. En de dienstverlening lijkt zich te beperken tot een soort sleutelbeheer.” Ook in de Herfstvakantie moesten verenigingen uitwijken omdat de hal niet open was, weet hij. 

We willen het samen oplossen

Cluzona heeft nu aangeboden om het jaarlijkse zaalvoetbaltoernooi, dat al tientallen jaren bestaat, toch mogelijk te maken. De club is bereid mensen te leveren die kunnen bijspringen in de horeca. Dit in de wetenschap dat er in het hele land sprake is van personeelskrapte. “We willen het samen oplossen. Kijken of we samen de gaten in de bezetting kunnen vullen”, zegt Poppelaars. 

Fout  

Doel is dat het zo voor spelers én bezoekers weer een leuk toernooi kan zijn. Niettemin noemt hij de wijze van communiceren van de exploitant ‘fout’. ,,Er is veel te laat samenwerking gezocht.” 

Voor Jochems is hierom de zaak nog niet afgedaan. Hij ziet een patroon dat ook gevolgen heeft voor de gebruikers van andere hallen, zoals bijvoorbeeld In de Roos. “Zonde dat dit nu weer gebeurt. Het was dit jaar voor het eerst”, klinkt onverholen cynisch. Jochems weet dat sporters eerder al voor dichte deuren stonden. 

Steeds weer onduidelijkheden

Het VLP-raadslid vreest dat de opstelling van Sportfondsen weinig zicht op een structureel betere verstandhouding biedt. ,,Steeds weer onduidelijkheden. Daarom willen we dat de gemeente ons inzage in het contract geeft. Dan weten we waarop we Sportfondsen kunnen aanspreken.” 

Sportfondsen zelf is zich van geen kwaad bewust. “Ik durf met zekerheid te stellen dat wij niet hebben gemeld dat het toernooi in Wouw niet welkom is”, meldt woordvoerder Marlin de Swart vanuit Amsterdam. Of de zogeheten Futsal Cup kan doorgaan kan ze nu echter niet zeggen. “Daarover hebben we intern nog overleg.”  

Bij de jongste editie traden 120 verschillende teams aan in Wouw. Het aankomende toernooi staat voor maandag 30 december 2023 en van dinsdag 2 t/m zondag 7 januari 2024 op de kalender.