Roosendaal

Guy van de Poel in rolstoel na uitstel behandeling door coronacrisis

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het coronavirus maakt ook slachtoffers zónder mensen te besmetten. Want doordat de zorg overspoeld wordt met coronapatiënten, kunnen andere zieken niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. Zoals Guy van de Poel uit Roosendaal. Hij heeft een spierziekte en zit sinds kort in een rolstoel. Hij denkt dat dit komt, omdat de bezoeken aan de neuroloog stopgezet moesten worden.

Door: Omroep Brabant

Begin dit jaar kon Guy van de Poel uit Roosendaal nog lopen, al was het met een stok. Hij deed vrijwilligerswerk en reed zelf nog auto. Maar sinds kort zit hij in een rolstoel. En Van de Poel gaat er van uit, dat dit komt doordat hij niet de zorg kon krijgen die hij nodig had. Want vanwege de coronacrisis kon hij niet naar zijn neuroloog in Antwerpen.

Snelle achteruitgang zonder hulp neuroloog

Van de Poel wordt behandeld voor de spierziekte polymyositis. Hierdoor zijn je spieren altijd ontstoken en worden ze steeds slechter. “Ik was stabiel, tot begin dit jaar eigenlijk,” vertelt hij. Elke vier weken krijgt hij een infuus met medicijnen. Ook tijdens de coronacrisis. Maar de bezoeken aan de neuroloog konden niet doorgaan.

“Als ik begin mei wel op controle had kunnen gaan, dan had de neuroloog kunnen zien dat het verder achteruit gegaan is,” legt Van de Poel uit. “En dan had hij mij toen andere medicijnen kunnen geven. En dan had het niet zo erg geweest als nou.” Hij wil even naar buiten, z’n auto laten zien. Maar na een paar stappen achter zijn rollator valt hij achterover. Kreunend roept hij zijn vrouw Monique om hulp.

Pas in juni weer nieuwe afspraak

Een rondje met de rollator lukt zelden meer. Monique van de Poel helpt haar man daarom in de rolstoel en rijdt hem naar buiten. “Corona gaat voor, zeggen ze. Maar ze moeten ook echt aan de zieke mensen denken, die iets anders onder de leden hebben,” verzucht ze. Haar man wijst naar de auto. “Tot juli kon ik daar nog in, maar nou lukt het niet meer. Spijtig genoeg.”

Voorlopig zit een afspraak bij de neuroloog er niet in. Door de coronacrisis zijn alle gewone consulten uitgesteld. Zoals het er nu naar uit ziet, kan Van de Poel waarschijnlijk pas in juni weer bij zijn neuroloog terecht. “D’r zijn geen woorden voor, eigenlijk. Woorden schieten me te kort.”