Bergen op Zoom

Gymnasium Juvenaat leert leerlingen reanimeren

Redactie Redactie

Gymnasium Juvenaat uit Bergen op Zoom biedt AED- en reanimatietrainingen aan. Een AED is een hartstarter die het hart een schok geeft om het verstoorde hartritme te herstarten. De lessen worden gegeven in leerjaar 4, 5 en 6.

Als je beschikt over de juiste vaardigheden, kun je levens redden. Een aantal leraren van de school is zelf opgeleid tot AED-docent. “Hoe mooi is het als we Nederland wat zelfredzamer kunnen maken door ook leerlingen op te leiden tot het geven van AED en reanimatie,” zegt Tijmen Hendrickx, gymleraar van het Juvenaat.

Best wel snel nerveus

De leerlingen vinden het wel handig om de lessen te krijgen. “Ik weet alleen niet of ik het echt ga kunnen als het zo ver is, omdat ik best wel snel nerveus ben,” zegt Merel, een van de leerlingen.

Ook weten wat je niet moet doen

Tijdens de lessen wordt van alles aangeleerd. Ze leren over reanimatie, maar ook over de AED. Ook worden de buik-rugligging en de stabiele zijligging behandeld. Alle fases worden stap voor stap aangeleerd. “Ook leren we de kinderen wat ze juist niet moeten doen,” vertelt Hendrickx.

Succesvol afgesloten

De leerlingen worden aangemeld bij het Rode Kruis, zodra de leerlingen de lessen succesvol hebben afgesloten. Ze krijgen dan een pasje thuisgestuurd. Dit pasje is 2 jaar geldig. “Dus als ze het in de 4e halen, kunnen ze het in de 6e klas weer meteen herhalen,” zegt Hendrickx. Op deze manier kunnen de leerlingen de kennis over de AED en de reanimatie goed onderhouden.