Halderberge

Halderberge heeft haar eigen bomenverzorgers: ‘Echt een meerwaarde’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Er staan ongeveer 17 duizend bomen in de gemeente Halderberge. En die hebben allemaal, het hele jaar door, zorg nodig. Daar heeft de gemeente iets op bedacht: namelijk door haar eigen serviceteam Bomen op te leiden. De twee heren zitten momenteel middenin hun opleiding, maar doen ondertussen al verschillende werkzaamheden binnen de gemeente.

In 2022 opperde de buitendienst van de gemeente om zelf de zorg van alle bomen op zich te nemen. “We kunnen nu echt het hele jaar door het beheer van de bomen op ons nemen”, vertelt buitendienst opzichter Jan Mulders. “Het is echt een meerwaarde voor de gemeente.”

Werkzaamheden

Dat kan Ewald Koning alleen maar beamen. Hij is één van de twee medewerkers die de zorg van de bomen op zich heeft genomen. “We controleren bomen op ziektes, en kappen ze wanneer nodig”, begint hij. “Ook snoeien we bomen zodat ze gezond blijven. En we planten nieuwe bomen. Echt alle werkzaamheden die met bomen te maken hebben, doen wij.”

Dinsdagochtend was het aan Ewald en zijn collega Eric Oomen om een dode boom te snoeien. “Van boven naar beneden zagen we de boom in stukken”, vervolgt Ewald. Collega Eric gooit de takken vervolgens in een versnipperaar. “Voor één boom die we moeten kappen, komen er twee tot drie terug.”

European Tree Worker

Bij het verzorgen van die bomen komt best wel wat kijken. “We zijn nu al een aantal maanden bezig met onze opleiding: European Tree Worker”, zegt Eric. “Hiervoor moeten we soms naar school in Arnhem, en we zijn een week naar Duitsland geweest. In oktober hebben we ons examen! Als we dat halen dan krijgen we ons Europees certificaat.”

Het bomenteam is vandaag de dag een half jaar inzetbaar binnen de gemeente. “En we krijgen nu al veel complimenten van inwoners”, vervolgt Jan. “Meldingen worden veel sneller afgehandeld. En bovendien kunnen we onze bomen nu veel beter onderhouden. Je bent nu minder afhankelijk. We kunnen veel adequater handelen.”