Halderberge krijgt eigen tv-serie vanwege jubileumjaar Oudenbosch en Oud-Gastel

Het opname team van 'Het Verhaal van Halderberge'
In het kader van 750 jaar Oudenbosch en Oud-Gastel krijgt de gemeente Halderberge een eigen tv-serie: ‘Het verhaal van Halderberge’. Ruim anderhalf jaar zijn de makers bezig geweest om een serie van zes delen te maken. Daarnaast zijn de verschillende delen tot één film samengebracht. Komend weekend is de première en kunnen mensen voor het eerst komen kijken.
De serie is te vergelijken met de landelijke serie ‘Het verhaal van Nederland’ waarin Daan Schuurmans de kijker meeneemt langs verschillende gebeurtenissen in de geschiedenis. “Alleen wij zijn amateurs die het zonder budget en in de avonduren moeten doen”, vertelt producer Jan Michielse. “Maar het is een heel dankbaar project.”
De serie bestaat uit zes afleveringen met steeds een andere onderwerp zoals vervoer en wegen, oorlogen, religie en economie. “De eerste twee afleveringen gaan over de geschiedenis van West-Brabant in het algemeen van 750 jaar geleden, want toen was er nog geen Halderberge”, legt Michielse uit. “Het is daarom ook leuk voor kijkers buiten de gemeente.”
Veel werk
Samen met cameraman Kees van Nijnatten, geluidsman Frans Kleemans en presentatrice Greet Wilrycx heeft Michielse de serie gemaakt. “Kees en Frans hebben dan ook samen de montage gedaan”, voegt Michielse toe. Daarnaast hebben ze 25 specialisten die wat meer vertellen over de diepgang.
Van tevoren hadden de vier niet verwacht dat het zo’n grote klus zou worden. “Op den duur was er geen weg meer terug en dachten we: ‘we gaan het afmaken'”, zegt de producer. Vooral het monteren was veel werk. “We moesten zes verhalen maken, de opnamescenes door elkaar monteren en extra beeldmateriaal zoeken. Ook de voice-over moesten we erbij doen om het verhaal sluitend te maken”, legt Michielse uit.
Daarnaast werkten ze vanuit verschillende plekken en ging de montage eerst een stuk of vijf keer rond over de mail, zodat iedereen het gezien had. “Het is goed dat het nu klaar is, want dan kunnen we weer andere dingen doen”, zegt Michielse lachend.

Bijzondere verhalen
Tijdens het maakproces is het viertal op bijzondere en opmerkelijke verhalen gekomen. Hoewel hij niet alles kan verklappen is er een verhaal dat bij Michielse is blijven hangen. “De reden dat de koepel van de basiliek in Oudenbosch niet is vernietigd tijdens de oorlog. In Standaardbuiten is het wel tegen de vlakte gegaan. Dat is dus wel bijzonder.”
Daarnaast kwamen er 750 jaar geleden monniken vanuit België naar West-Brabant. “Er was toen nog geen Nederland en België, maar zij kwamen turf winnen. Dat was toen een belangrijke brandstof.” Presentatrice Greet woont nu in Hoeven maar is Belgische. “Dat maakt het leuk, omdat de oorsprong dus in België lag.”
Vertrouwen in de serie
In januari is de eerste aflevering al getoond tijdens de opening van het jubileumjaar. Daar waren toen alleen nog burgemeesters, wethouders en mensen die bij de serie betrokken waren aanwezig. “Dat werd heel goed ontvangen. We hebben er daardoor vertrouwen in dat de serie leuk genoeg zal zijn.”
Voor komend weekend is de serie gemonteerd als film waarin alle delen samenkomen. De première vindt plaats in het Cultureel Centrum Fidei et Arti in Oudenbosch. Op 14 maart is de film te zien in dorpsmuseum In De Drie Snoeken in Oud-Gastel. Vanaf 19 maart is de serie zes weken lang te zien op ZuidWest TV. “Ondanks het vele werk zijn we blij dat we dit gedaan hebben”, sluit Michielse af.