Roosendaal

Halve Marathon Roosendaal volgend jaar in gevaar

Emma Janvier Emma Janvier

Het is een van de grootste jaarlijkse evenementen van Roosendaal: de Halve Marathon van Roosendaal. Iedere vierde zondag van juni vindt de hardloopwedstrijd plaats. Ook komend weekend zullen er zo’n 3500 renners aan de start staan. Maar of dat volgend jaar ook nog zo is, dat is nog maar de vraag. Voorzitter Edward Heijnemans heeft namelijk zijn vertrek aangekondigd, maar er is nog geen opvolger gevonden.

“De twee mooiste momenten van de Halve Marathon zijn de momenten waar alle vrijwilligers samenkomen en dat de renners starten”, vertelt Edward. Al achttien jaar is hij onderdeel van het bestuur van de marathon. Maar na de veertigste editie zal dat stoppen.

Frisse blik

Na zo veel jaren voorzitter, vindt Edward het namelijk tijd voor vernieuwing. “Er zijn best wel wat ideeën voor de toekomst, maar ik vind het mooier om het stokje over te dragen aan iemand die er met een frisse blik naar kan kijken.” Al heeft hij zelf in de afgelopen jaren ook heel wat elementen aangepast. Zo is sinds twee jaar de start te vinden op de Nieuwe Markt en de finish op de Oude Markt.

Ik wil het stokje overdragen aan iemand met een frisse blik.

Ook is het best een drukke taak om heel het evenement te regelen. “Je doet het natuurlijk niet alleen”, duidt Edward. “Je hebt een hele groep aan coördinatoren om je heen, maar het wordt steeds moeilijker om daar mensen voor te vinden.” Ook is er volgens hem in de gehele evenementenbranche behoefte aan professionalisering, en dat brengt veel werk met zich mee.

“Je ziet al veel verschillen de afgelopen jaren in dingen als verkeersregelaars. Vroeger waren dat gewoon vrijwilligers en vonden automobilisten het leuk om even te kijken. Nu kan het niet anders om mensen te vragen die er bevoegd voor zijn”, legt Edward uit. “Alles moet volledig geprofessionaliseerd zijn tegenwoordig.”

Zorgwekkend

Ondanks vele gesprekken en kopjes koffie met verschillende mensen is er tot op heden nog geen opvolger gevonden. En dat noemt Edward zorgwekkend. “Als ik niemand vind, zou dit de laatste Halve Marathon kunnen zijn in de vorm die er nu is.” Hij hoopt dat het dan misschien kleinschaliger wordt opgepakt, zoals hij heeft gezien bij activiteiten van sommige andere verenigingen “Maar dat zou zonde zijn.”

Als ik niemand vind, zou dit de laatste keer kunnen zijn.

De Halve Marathon van Roosendaal is namelijk echt een groot evenement. “Deze marathon is zo leuk voor de deelnemers, omdat er veel publiek is. Mensen maken er echt hele buurtfeesten van.” Het is volgens Edward dé manier om de zomer in te luiden en het zou jammer zijn als dat verloren gaat. “Maar soms moet er een crisis ontstaan om een oplossing te kunnen vinden”, zegt hij.

Aankomende editie

Gelukkig hoeven we ons voor dit jaar nog geen zorgen te maken. “Speciaal voor de veertigste editie zal de finish wat specialer zijn, onder andere met een extra mooie medaille”, tipt Edward alvast. “Maar heel de dag zal in het teken van het jubileum staan, dat alleen al maakt het bijzonder.”

Ook roept hij mensen op om contact op te nemen. “Als het je interessant lijkt om iets te doen in de organisatie, hoeft niet eens voorzitter te zijn, stuur ons gewoon een mailtje via [email protected]. Dan kunnen we het er een keer met een koffietje erbij kijken naar de mogelijkheden. Vele handen maken licht werk.”