Bosschenhoofd

Handhaving voor passerend vrachtverkeer in Bosschenhoofd: ‘Teveel overlast’

Pastoor Hellemonsstraat Oudebosch

De Pastoor Hellemonsstraat in Oudebosch (via Google Streetview)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Al jaren dendert er vrachtverkeer door de kernen van Halderberge. En dat terwijl dat, met uitzondering van bestemmingsverkeer, helemaal niet mag. Tijd om actie te ondernemen, vindt de gemeente. Daarom is er een budget van 25 duizend euro beschikbaar gekomen voor handhaving en voor het plaatsen van extra verkeersborden.

Een voorbeeld van een dorp waar het vrachtverkeer door de straten rijdt, is Bosschenhoofd. “Uit een meting blijkt dat daar iedere 24 uur gemiddeld zo’n 350 vrachtwagens door de straat rijden”, vertelt wethouder Thomas Melisse (VVD). Een groot deel van dat vrachtverkeer is doorgaand. “En dat mag dus helemaal niet!”

Om de overlast tegen te gaan, is er een budget van 25 duizend euro beschikbaar gesteld vanuit het potje Onvoorziene Uitgaven 2023. Van dat bedrag is 9 duizend euro voor het plaatsen van ondersteunende verkeersborden. De overige 16 duizend euro is voor het beschikbaarstellen van verkeersregelaars en boa’s.

Controles

Het is de bedoeling dat er één dag per week, op verschillende locaties, passerend vrachtverkeer gecontroleerd gaat worden. Het gaat dus om vrachtverkeer zonder bestemming, want vrachtverkeer mét bestemming in of rond het dorp is namelijk wel toegestaan. Wanneer er gecontroleerd wordt is wisselend, dat kan om een volledige dag gaan, maar ook om twee dagdelen per week. Omdat er jarenlang niet gecontroleerd is op het illegaal passerende vrachtverkeer, gaat de gemeente eerst alle bedrijven in de buurt informeren op het handhaven.

Als het handhaven daadwerkelijk effect blijkt te hebben, is er de kans dat die handhaving uitgebreid wordt. “Denk bijvoorbeeld aan autorijden of fietsen met een telefoon in de hand. We doen dit puur op eigen initiatief. Het zijn mooie stappen naar een betere verkeersveiligheid!’, aldus de wethouder.