Bergen op Zoom

Handjevol leerlingen van ‘t Rijks in Bergen op Zoom draagt mondkapje

De meeste leerlingen van RSG 't Rijks dragen ook buiten de lessen geen mondkapje (foto: Omroep Brabant)

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Tien procent van de leerlingen van Regionale Scholengemeenschap ’t Rijks in Bergen op Zoom draagt maandag buiten de lessen een mondkapje. Negentig procent houdt zich dus niet aan het dringende advies om dit te doen. Deze inschatting maakt rector Leon de Rond van de middelbare school in Bergen op Zoom.

Door: Omroep Brabant

Dat het merendeel van de leerlingen het dringend advies niet opvolgt, verbaast De Rond niet. De rector denkt dat het net als in de samenleving ‘stap voor stap zal gaan’. “Zoals je dat ook in winkels ziet.” Verderop in de week verwacht hij dat er al meer leerlingen zullen zijn die een mondkapje dragen. Nu hebben de meeste van de 2400 leerlingen volgens hem wel een mondkapje bij zich. Maar ze kijken wat anderen doen.

In een verplichting om op school een mondkapje te dragen ziet De Rond weinig. “Op school andere regels dan in de samenleving, daar heb ik moeite mee”, legt hij uit. “En in de samenleving geldt ook geen verplichting, maar een dringend advies.”

Docenten geven goede voorbeeld

Net als docent maatschappijleer, Volkan Tasdan, geeft De Rond maandag zelf het goede voorbeeld. Zowel de rector als de docent dragen buiten de lessen een mondkapje. Ook Tasdan verwacht dat de komende dagen meer leerlingen dit voorbeeld zullen volgen. “Want ze hebben allemaal wel een mondkapje bij zich. Interessant”, noemt hij het. “Ze kijken nu eerst naar anderen.”