Roosendaal

Hapjes en een frietkar! Bewoners vieren vijfjarig bestaan ‘t Zand

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Vrolijk uitgedoste clowns in kleurrijke kleren, ballonnen en spandoeken, slingers om de rolstoelen en natuurlijk ook wat slingers om de nek. Het feest voor het vijfjarig bestaan van zorgwoongroep ‘t Zand in Roosendaal is zaterdag goed begonnen. Met als hoogtepunt de frietkar waar de bewoners zelf hun eten mochten kiezen. In ‘t Zand wonen 56 mensen met een verstandelijke beperking en zij hadden zelf hun jubileumfeest mogen regelen.

De bewoners wisten precies wat ze wilden om te vieren dat ‘t Zand vijf jaar bestaat: een grote buurtbarbecue en een disco zou het ultieme feest zijn. Maar dat zullen ze nog even tegoed moeten houden, want vanwege de coronamaatregelen kan natuurlijk niet de hele buurt op bezoek komen. Het feest was zaterdag dus in afgeslankte vorm, maar dat maakte het niet minder leuk. Want ze konden allemaal uitkijken naar het fantastische alternatief: de frietkar. Zo stoer: zelf je eten gaan halen. Dat bleek het hoogtepunt van de dag.

Het is hier ontzettend leuk om te wonen en te werken

In ‘t Zand in Roosendaal wonen 56 mensen met een verstandelijke beperking. Er zijn twee woongroepen waar 16 mensen wonen en er is een woongroep voor acht mensen met een meervoudige beperking. En dan zijn er ook nog eens 16 appartementen voor begeleid wonen. Sommige bewoners werken er ook. “Het is hier ontzettend leuk om te wonen en te werken. Een mooie plek,” vertelt Carolijn Nelemans, begeleider van de SDW.

In de stralende zon halen twee clowns malle fratsen uit. De bewoners kijken toe vanaf een afstand, hun balkons of vanachter de ramen. Ze hebben lang uitgekeken naar het jubileum. “Cliënten vroegen vorig jaar al: ‘Volgend jaar vijf jaar, hé Carolijn. Dan gaan we toch wel feestvieren?’ Dus we hebben alle cliënten gevraagd die mee wilden organiseren ‘Nou, vertel maar wat jullie willen doen dan’.”

Vanavond krijgen we een friettent!

Bewoner Peter van Broekhoven staat trots naast de spandoeken die hij heeft geschilderd. Op het ene enorme doek staan de vijf jaartallen van 2017 tot en met 2021. Op het andere ‘5 jaar SDW ‘t Zand’ met daaronder vrolijk dansende figuurtjes en ballonnen. “Die komen uit mijn koker. Vijf jaar bestaan, daar moet toch iets uitbundigs van gemaakt worden,” lacht hij. “Nu kleinschalig, volgend jaar gaan we ‘t iets groter maken.” En dan benadrukt hij: “Vanavond krijgen we een friettent!”

De strik om haar hoofd heeft precies dezelfde kleur frisrood als haar shirt. Een sierlijke ketting hangt om haar nek. Roseline Bernadina is klaar voor het feest. Ze heeft er ook hard aan meegewerkt. “Hapjes klaargemaakt. Tekeningen, versieringen gemaakt,” somt ze op. Ze kijkt het meest uit naar… de hapjes. Lekker opeten wat je zelf hebt gemaakt. “Kaas, toastjes,” herinnert ze zich. Haar begeleider Doortje van Rijen vult haar aan. “En je hebt van die mooie spiesjes gemaakt.”

Heel gezellig. Maar je moet ook heel veel geduld hebben

Een specifiek hoogtepunt van de afgelopen vijf jaar kan Nelemans niet noemen. Het gaat haar meer om het algemene belang van ‘t Zand. “Dat mensen aangeven dat ze hier dat ze hier fijn wonen. Ik hoor wel eens terug van cliënten ‘Carolijn. Ik voel me hier echt veilig’. Als ze dat vertellen dan, dan vind ik dat zo’n mooi compliment voor iedereen,” legt ze uit. “Voor het gebouw, voor ons als begeleiders, alle organisatie die eromheen staat. Alle randvoorwaarden die je met elkaar maakt. Dat is een mooi compliment.”

En hoe vindt Van Broekhoven het om in ‘t Zand te wonen. “Heel gezellig. Maar je moet ook heel veel geduld hebben. De ene heeft meer begeleiding nodig dan de ander.” Dan is het nu op naar de volgende vijf jaar. “We hopen natuurlijk dat we dat we weer wat meer vrijheid terugkrijgen, net als iedereen,” kijkt Nelemans vooruit. “En dan kunnen we het feestje nog eens dunnetjes overdoen, met wél een disco en een barbecue!”