West-Brabant

Haringvlietbrug hele weekend dicht vanwege werkzaamheden

Foto: Nationale Beeldbank/Hans Tak

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De Haringvlietbrug is van vrijdagavond 26 augustus tot maandagochtend 29 augustus afgesloten voor verkeer. De betonnen barriers worden dit weekend vervangen door stalen barriers. Dit is om de brugconstructie te ontlasten.

Er geldt sinds 23 augustus 2021 een verlaagde snelheid op de brug van vijftig kilometer per uur. Dit komt doordat de klemmen waarmee het wegdek vastzit aan de brug, lostrillen door het passerende verkeer. Hoe lager de snelheid, hoe minder trillingen.

Door deze maatregel zou de brug veilig moeten blijven tot de geplande werkzaamheden in 2023. Er zijn hiervoor betonnen barriers geplaats, om weggebruikers te attenderen op de maximumsnelheid. Deze barriers worden dus vervangen. Ook wordt de brug opnieuw geasfalteerd.

Te zwaar

De betonnen barriers zijn namelijk te zwaar. Ze zijn vorig jaar op de randen van de brug geplaatst, om de middenberm vrij te houden voor handhaving door de politie. Maar de handhaving gebeurt inmiddels via camera’s, waardoor er meer ruimte vrij is gekomen in de middenberm.

Het gewicht van de betonnen barriers op de randen van de brug zijn te zwaar. Dat blijkt uit recente berekeningen. Daarom worden er nu lichtere, stalen barriers geplaatst in de middenberm. Aan de breedte van de rijstroken veranderd echter niets.

Omleidingen

Door de afsluiting van de brug zijn er verschillende omleidingen:

  • Verkeer vanuit Bergen op Zoom richting Rotterdam wordt omgeleid via A59/A17, A16, A15.
  • Verkeer vanuit Rotterdam richting Bergen op Zoom wordt omgeleid via de A15, A16, A17 of A59.

Weggebruikers wordt aangeraden om voor vertrek de reis goed te plannen en eventueel een navigatiesysteem als Google Maps te gebruiken. Hierop staat actuele informatie over wegomleidingen. Je moet ook rekening houden met extra reistijd.

De brug sluit vrijdagavond 26 augustus om half tien, en gaat maandagochtend 29 augustus om vijf uur weer open.