Wouw

Harmonie Oranje Wouw maakt zich op voor Nederlands kampioenschap

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Harmonie Oranje Wouw gaat een spannende tijd tegemoet. Op zaterdag 1 april doet het orkest namelijk mee aan het Open Nederlands Harmonie Kampioenschap in het Schafelaer theater in Barneveld. De orkestgroep neemt het op tegen vier andere harmonieën, uit zowel Nederland als België.

Pieter Vandermeiren is al bijna tien jaar dirigent bij de harmonie. Samen met de muzikanten oefent hij al weken voor het kampioenschap. “We mogen slechts één werk spelen.” Maar dat gaat dan wel om een muziekstuk van zo’n twaalf minuten. “Dus terwijl we normaal repeteren voor optredens van zestig tot negentig minuten, oefenen we nu al weken voor een show van twaalf minuten.”

Focussen op de details

Al dat harde repeteren is wel nodig voor zo’n kampioenschap. “Alle details, kleine nuances en verschillende klanken willen we zo goed mogelijk presenteren”, vervolgt de dirigent. “We moeten met zoveel dingen rekening houden. Maken we wel genoeg muziek? Spelen we alle details zoals de componist ze bedoeld heeft? Hoe zijn de samenklanken tussen verschillende instrumenten? Spelen we te hard? Of juist te zacht? In twaalf minuten kunnen we zoveel laten horen. Daar willen we het beste uithalen.”

Fingers crossed

De harmonie bestaat al bijna 150 jaar. “Bijna groot feest dus”, vertelt voorzitter Michael Matthijssen. “Dat gaan we zeker vieren. Maar we gaan ons eerst focussen op het kampioenschap.” Want het orkest was wel weer eens toe aan een uitdaging. “We waren echt actief op zoek naar een mogelijkheid om weer eens gejureerd te worden, en om een bepaalde lat voor onszelf te leggen.”

Er zit nu dus nog maar een ding op: blijven oefenen tot het grote moment op 1 april. “Fingers crossed, en hopen dat het goed gaat!”, aldus Matthijssen.