Roosendaal

Hartverwarmend weekend voor Roosendalers: ‘Manier van samenwerken en verbinden’

In 2020 konden mensen hun hartenwens in de kerstboom naast het Oude Raadhuis hangen

Daphne Haverkamp Daphne Haverkamp

Een lichtjestocht, kerstballen met wensen en verschillende toneel- en dansvoorstellingen. Dat is Hartverwarmend Festival Roosendaal. Het is een initiatief dat door ondernemers uit de stad is opgezet. “We willen de burgers en ondernemers van de stad een warm hart toedragen.”

Na de coronaperiode kregen ondernemers in Roosendaal de vraag vanuit de gemeente wat zij wilden doen met het geld wat nog over was uit het ‘coronabeleid-potje’. Zo ook Maaike Mathijssen, de eigenaresse van restaurant/café Het Wapen. “We wisten als ondernemers niet goed wat we met het overgebleven bedrag wilden doen. Na een paar brainstormsessies is daar Hartverwarmend Festival uitgekomen.”

Eigen initiatief

Mathijssen kwam in contact met Jody Mekes van restaurant Sistermans. “We wilden iets doen wat echt hartverwarmend is voor de stad. Voor zowel bewoners als ondernemers”, legt Mathijssen uit. Al snel kwamen daar ook Suzan de Grauw van Decorette Roosendaal, Bregje Kuis van Roemer Juwelier en Martine van Dommele van Suroh coaching Retail en Horeca bij. “Zij wilden een kerstmarkt organiseren. Daarom besloten we om samen verder te werken.”

Voor jong en oud

De organisatie wilde ook graag iets speciaals organiseren voor basisschoolkinderen. “We wilden ze in het licht zetten. We hebben zesduizend lege kerstballen ingekocht en deze uitgedeeld op de basisscholen. De kinderen hebben deze versierd en hebben hun wens er ingestopt. Tijdens de lichtjestocht hangen zij deze in de kerstboom op de Markt. “Wij halen er dan willekeurig een aantal ballen uit en zullen de wensen die daar in zitten vervullen.” De eerste wens zal op zaterdagavond tijdens de lichtshow al bekend worden.

Het festival start op zaterdag met de lichtjestocht voor kinderen, met daarna de kerstmarkt. De avond wordt afgesloten met een lichtshow. Op zondag gaat het festival door met een ‘HapStap-tocht’. “Hierbij gaan de deelnemers langs verschillende kroegen in Roosendaal. Bij elke stop kan er een hapje en drankje genuttigd worden.” Ook is er die dag de exclusieve culinaire tocht. “Die  ziet er in principe hetzelfde uit, maar gaat dan langs verschillende restaurants in plaats van kroegen.”

Hartverwarmende kerstgedachte

Het is de eerste editie van Hartverwarmend Roosendaal, en als het aan de organisatie ligt zeker niet de laatste. “Ik vind het erg bijzonder dat dit geheel vanuit de ondernemers komt. Het laat zien dat we samenwerken en verbinden. Dat vind ik een mooie kerstgedachte.”