Oudenbosch

Haven Oudenbosch krijgt compleet nieuwe look: ‘Drijvend waterkantoor is grote toevoeging’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Nieuwe aanlegsteigers, een drijvend havenkantoor, horeca op het water en meer groen. De haven in Oudenbosch moet er compleet anders uit gaan zien. Met de veranderingen hoopt de gemeente Halderberge dat er meer toeristen naar het dorp komen en dat het water en centrum met elkaar worden verbonden.

In het heerlijke lentezonnetje loopt wethouder Thomas Melisse langs de haven van het dorp. “Het is wel echt zonnebrillen weer hé”, zegt hij lachend. Vol passie vertelt de wethouder over de metamorfose die de haven zal ondergaan. Wijzend naar het water vertelt hij wat waar moet gaan komen. “De grootste toevoeging wordt het drijvend waterkantoor. Hier zal ook ruimte komen voor horeca óp het water.”

We vinden het belangrijk dat het hier straks leeft.

De bedoeling is dat het centrum van Oudenbosch meer verbinding krijgt met de haven. “Nu zijn het de auto’s die geparkeerd staan die het beste zicht hebben op het water. Dat hoort niet zo te zijn.” De aanpassingen moeten gaan zorgen dat inwoners en toeristen direct langs het water kunnen genieten.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Nieuwe Haven Oudenbosch.

“We vinden het belangrijk dat het hier straks leeft. We moeten ervoor zorgen dat hier iets te doen is.” Sup- en kanoverhuur en horeca aan het water moeten ervoor gaan zorgen dat het meer gaat leven rond en in de haven. “Dit kunnen elementen zijn waarin we het verschil in beleving kunnen maken.” Daarnaast wil de gemeente ook de winkelstraten aanpakken. “Dit zijn plannen voor volgend jaar”, legt Melisse uit.

Als je een haven hebt moet je er ook goed voor zorgen.

De oude steigers gaan plaatsmaken voor nieuwe. “Bij het vernieuwen en vervangen van de steigers, maken we gebruik van het hout wat van de Lamgatsebrug afkomt die ook vervangen wordt.”

Voor het hele plan is 1,5 miljoen euro uitgetrokken. “Als je een haven hebt moet je er ook goed voor zorgen”, vindt de wethouder. “Het is goed voor onze ondernemers en de mensen uit de regio.”

Vanaf 1 april neemt Stichting Waterpoort naar Rome de exploitatie van de haven over. Als alles volgens plan verloopt zijn eind dit jaar de eerste veranderingen zichtbaar.

De haven krijgt een nieuwe look.