Bergen op Zoom

Heel Bergen Zingt op ZuidWest TV

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De studio van ZuidWest TV is een tijdje terug overspoeld met honderden koorleden. Koren uit heel Bergen op Zoom kwamen bijeen voor de opnames van Heel Bergen Zingt: een soort muziekfestival dat vanaf 15 mei te zien is op ZuidWest TV.

Heel Bergen Zingt is georganiseerd door Bekóór. “Een veelzijdig koor dat dit jaar vijftien jaar bestaat”, vertelt voorzitter Ineke Pals. “Bij ieder lustrum organiseren we wel iets.” Het eerste lustrum is het koor naar Parijs geweest. “We hebben in Parijs gezongen in Parc du Luxembourg. En we hebben een korenmiddag georganiseerd in Den Enghel in Bergen op Zoom.” Het tweede lustrum reisde het gezelschap af naar Londen. “Daar hebben we in een kerkje gezongen. En ook dat jaar hebben we een korenmiddag gehouden, maar dan in de Blokstallen.”

Inmiddels is Bekóór bij het derde lustrum aangekomen. “Dus we vonden het wel eens tijd voor wat anders”, aldus Ineke. Er bleken 25 koren in Bergen op Zoom te zitten. “Dus die hebben we allemaal aangeschreven met de vraag of ze mee willen doen aan Heel Bergen Zingt.” Koorlid en onderdeel van de werkgroep Heel Bergen Zingt, Ingrid van Oudenniel vult aan: “Daarvan zijn er zeventien gekomen! Kinderkoren, volwassenkoren, klassieke koren en shantykoren. Het is heel verschillend allemaal.”

Flinke klus

In Heel Bergen Zingt, zingt ieder koor twee à drie liedjes. Alles is opgenomen op één dag. “Dat was best een klus”, vervolgt Ingrid. “Binnen een kwartier moesten alle instrumenten per koor gewisseld zijn. We moesten rekening houden met de wensen van alle koren en ook de muziek moest geregeld worden. Zo ging dat heel de dag door.”

Zowel Ineke als Ingrid hebben al veel positieve reacties gehad over Heel Bergen Zingt. “Het is best een onderneming voor een koor om voor twee of drie liedjes alles mee te nemen naar de studio. Maar gelukkig vond iedereen het hartstikke leuk”, zegt Ineke. “En ze vonden het leuk om elkaar te leren kennen”, vult Ingrid aan.

Uitzendingen

Heel Bergen Zingt bestaat uit meerdere afleveringen. Deze zijn wekelijks te zien. De eerste aflevering wordt op woensdag 15 mei om 10.00 uur uitgezonden, en die wordt ieder uur herhaald. Er wordt dan een koor uitgelicht door middel van interviews en natuurlijk de liedjes. Op de website zijn de afleveringen ook terug te kijken.