Wouwse Plantage

Hel van de Pin gaat dit jaar wél door, mogelijk met toegangskaartjes

Kimberley Mies Kimberley Mies

Goed nieuws voor alle wielerliefhebbers in West-Brabant. De 67ste editie van de Hel van de Pin, het wielercriterium van Wouwse Plantage, gaat dit jaar wél door. Hoe de invulling precies gaat, is nog niet bekend. Wel gaat er sowieso een wielerwedstrijd plaatsvinden met publiek (dat mogelijk een toegangskaartje moet kopen) en komt er een feest. Het wielercomité achter het criterium kijkt ontzettend uit naar dinsdag 3 augustus als de ronde dit jaar wél door kan gaan.

Voorzitter Erwin van den Broek begint al bijna te dagdromen bij het zien van de Kolenbaan. Het criterium dankt haar naam aan het zandpad vanuit de dorpskern van Wouwse Plantage naar het buitengebied. “Het is een hel”, weet Van den Broek. “Renners komen met stoffige gezichten of bemodderde gezichten, afhankelijk van het weer, aan de andere kant aan op de Kolenbaan. Hier wordt het verschil gemaakt.”

Met deelnemers en publiek

Het comité is zichtbaar in haar nopjes nu het weet dat de Hel van de Pin dit jaar wel doorgaat. “We hebben allemaal afgelopen vrijdag het nieuws gehoord, we mogen weer evenementen organiseren. We waren natuurlijk al een beetje in voorbereiding, we zagen de coronacijfers al de goede kant uitgaan”, vervolgt Van den Broek. “Het ziet er nu naar uit dat we een Hel van de Pin kunnen doen. Met deelnemers. Met publiek. En met een feest aan het einde.”

Testen voor toegang

Het is nog geen abc’tje om een wielerwedstrijd met versoepelde coronamaatregelen te organiseren. “We moeten waarschijnlijk naar toegangstesten toe”, vertelt Van den Broek. “Of je moet een vaccinatiebewijs laten zien. Er zal dus ergens, in ieder geval voor het feestplein waarmee we altijd het evenement afsluiten, een hek moeten komen met beveiligers. Mensen moeten hier waarschijnlijk ook een toegangskaartje voor kopen.

Maandagochtend volgde een volgende stap in het overleg tussen het wielercomité en de gemeente Roosendaal. Uiteindelijk is het de veiligheidsregio die aan de noodrem kan trekken en het feest kan inkrimpen. “Natuurlijk moeten we ook nog de puntjes op de i zetten wat betreft de vergunning. Die is anders dan voorgaande jaren. Gelukkig wil de gemeente maar al te graag meewerken.”

Ploegensysteem

Ook dit jaar werkt de Hel van de Pin met een zogeheten ploegensysteem. Wielrenners kunnen zich in een groep opgeven of aansluiten bij groepen die nog enkele fietsers aan hun selectie willen toevoegen. “Heel wat jaren geleden hebben we het puntensysteem aangepast zodat kinderen meer punten kunnen verdienen dan volwassenen. Zo is het ook voor de komende generatie hartstikke leuk om mee te doen. Heb je een leuke wielerclub en wil je mee komen doen? Neem dan zeker contact met ons op”, aldus Van den Broek.