Roosendaal

Heldenmedaille voor mannen die bejaarde vrouw uit brandend huis redden

De helden met de geredde Truus en de burgemeester (foto: Omroep Brabant)

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

Ze stonden er met zijn tweeën broodnuchter bij toen ze zaterdag een heldenmedaille kregen opgespeld. Eind maart trapten John van den Broek en Ashraf Khannick in Roosendaal de voordeur in bij de 94-jarige Truus. Haar huis in Roosendaal stond in brand en de twee mannen aarzelden geen moment. “We zouden het zo weer doen.”

“Uit haar huis kwam al rook. Toen hebben we de deur ingestampt, zijn naar binnen gegaan en hebben mevrouw eruit gehaald,” vertelt John aan Omroep Brabant.

Als Ashraf aan de brand terugdenkt heeft vooral het hulpgeroep van de vrouw en de rook die uit de brievenbus kwam indruk gemaakt. “Achteraf denk ik eigenlijk dat het levensgevaarlijk was wat wij hebben gedaan, maar op dat moment dacht ik alleen: hoe krijgen we die vrouw eruit?”

Een minuut nadat de vrouw was gered knalde in haar huis de gasmeter uit elkaar: “Wij waren net op tijd, anders was het voor mevrouw slecht afgelopen”, stelt John nuchter.

Ik vind het normaal dat je je medemens helpt.

Burgemeester Han van Midden, die de onderscheidingen opspeldde, noemt het bewonderingswaardig dat de mannen met gevaar voor eigen leven het huis zijn ingegaan.

Toch zien de mannen zichtzelf niet als helden. “Ik vind het normaal dat je je medemens helpt”, zegt John. De onderscheiding vindt hij wel een hele mooie waardering van de gemeente Roosendaal. Ook Ashraf is blij met de onderscheiding, maar hij blijft bescheiden. “Ik heb dit nu één keer gedaan, maar ik vind dat we de mensen moeten waarderen die dag en nacht voor ons klaar staan en die dit soms zelfs vrijwillig doen.”

De 94-jarige Truus was zelf ook bij de bijeenkomst. Maar ze hoort erg slecht en keek alleen zwijgend toe. Volgens haar redders ziet ze er weer een stuk beter uit. De vrouw woont sinds de brand in een verzorgingshuis.