Bergen op Zoom

Helikopter strooit steengruis uit om de natuur een handje te helpen

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

Een opmerkelijk gezicht boven Landgoed Lievensberg in Bergen op Zoom. Boven het bos vliegt donderdag en vrijdag een helikopter die zogeheten steenmeel uitstrooit. De maatregel is bedoeld om de natuurbodem op te knappen.

Het gruis wordt vanuit de lucht verspreid over 31 hectare natuur van het landgoed. Dat gebeurt met inzet van een speciale helikopter met een korf eronder. “De helikopter kan met behulp van GPS-navigatie heel precies bepalen waar en hoeveel er moet worden gestrooid”, aldus projectleider Roel van Haandel namens Bosgroep Zuid Nederland.

Door de toename van stikstof en ammoniak is de bosgrond door de jaren heen ernstig verzuurd. De bodem kan hierdoor belangrijke voedingsstoffen en mineralen niet meer opnemen. Dit heeft ernstige gevolgen voor de planten en dieren.

We willen het bos weerbaar voor de toekomst maken.

We willen het bos weerbaar voor de toekomst maken. In het steenmeel zitten onder meer calcium en kalium. Dat zijn belangrijke voedingstoffen om de bodemsamenstelling en uiteindelijk het hele ecosysteem weer in balans brengen”, legt Gijs van de Sande van de gemeente Bergen op Zoom uit.

Het steenmeel is vermalen vulkanisch gesteente. Vaak is het een restproduct uit de mijnbouw. Over Landgoed Lievensberg wordt in totaal 310 ton uitgestrooid. Dat gebeurt met opzet rond deze tijd van het jaar.

“De natuur is nu in ruste. We zitten buiten het broedseizoen van de vogels en veel dieren houden een winterslaap. Bovendien is het nu ook veel minder druk met mensen in het bos”, legt van Haandel uit aan Omroep Brabant.

Het hele project is er wel een van de lange adem: pas over drie jaar is er resultaat te zien.

Het steenmeel is niet schadelijk voor de gezondheid. Toch zijn voor de veiligheid een aantal toegangspaden in het bos tijdens de werkzaamheden afgesloten voor bezoekers. Van de Sande: “Het hele project is er wel een van de lange adem: pas over drie jaar is er resultaat te zien.”