Bergen op Zoom

Help mee om drugsdumping op te lossen in outdoor escape game

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

“Alleen een echte fotograaf vindt mijn code,” puzzelt de familie Bruyns. De van oorsprong Bergse opa is met zijn vrouw en kleinkinderen vanuit het Zeeuwse Sint Annaland naar het Natuurpodium in Bergen op Zoom gekomen. Daar kunnen bezoekers sinds kort een outdoor escape game spelen, waarin ze een natuurfotografe moeten helpen. Spelenderwijs leren zij meer over drugsdumpingen in het Lievensbergbos.

“De fotografe roept de deelnemers op om haar aanwijzingen te vinden, zodat ze kan vluchten voor de drugsbende”, vertelt Natuurpodium-directeur Robert Deliën. De fotografe heeft bewijsmateriaal verzameld van de drugsdumpingen, maar de criminelen hebben haar door. Daarom zit ze ondergedoken.

Haar aanwijzingen liggen verspreid over tien spellocaties in het bos, die te vinden zijn door middel van een GPS-apparaat. “Daar moet je gaan puzzelen en raadsels oplossen.” De familie Bruyns is inmiddels bezig met afbeeldingen van fototoestellen, waar verschillende locaties op lijken te staan.

Ogen niet voor sluiten

De outdoor escape game is vooral bedoeld om in anderhalf uur het bos te ontdekken, maar het leert de deelnemers ook over drugsdumpingen in het bos. “Dat is een actueel probleem, waar we de ogen niet voor willen sluiten. Het zorgt dat de natuur dood gaat, want het is gif dat er gestort wordt. Iedere dumping is er een te veel.” Hoe veel drugsdumpingen er in de Bergse bossen zijn, durft Deliën niet te zeggen. “Dat is echt iets waar de boswachter, politie en handhaving mee te maken hebben.”

Hulp van boswachter

De boswachter heeft Natuurpodium overigens wel geholpen bij de ontwikkeling van het spel. “Brabants Landschap heeft daar veel mee te maken, als een van de eigenaren van de bossen. De boswachter heeft ons geholpen met: wat komen we tegen, hoe komen we mensen op het spoor en wat moeten we doen om dit tegen te gaan?” Dat is daarna verweven in de spellen.

Het is net als de Ravensburger-gezelschapsspellen: voor 9 tot 99 jaar.

De vermiste fotograaf is de tweede outdoor escape game die Natuurpodium voor zestig euro aanbiedt, naast De Erfenis van Lievensberg. Ook nu komen er enthousiaste reacties binnen en stromen de reserveringen binnen. Van teambuildingsuitjes met collega’s, tot grootouders die met hun kleinkinderen het bos in trekken. “Het is net als de Ravensburger-gezelschapsspellen: voor 9 tot 99 jaar.”