Bergen op Zoom

Hemelbed in Markiezenhof staat er weer piekfijn bij

Redactie Redactie

Het Markiezenhof heeft dinsdag de gerestaureerde bekleding van het hemelbed onthuld. Dat gebeurde in de Henriëttekamer. Het afgelopen jaar werd het textiel van het bed, met name de sprei en de hoofdrol, gerestaureerd door Marianne Gabriels-Apers. Ruim 290 uur heeft zij aan de sprei gewerkt.

De familie Weys uit Bergen op Zoom was de oorspronkelijke maker van de bekleding van het hemelbed in het stadspaleis. In de jaren zeventig is het eenmaal gerestaureerd. Het hemelbed is een beeldbepalend element in de Henriëttekamer geworden in het Markiezenhof en door de jaren heen ook een geliefd object voor fotorapportages en video-opnames geworden. Enkele scenes van de film Michiel de Ruyter uit 2015 zijn in de stijlkamer van het Markiezenhof opgenomen.

Kosten voor restauratie

Directeur Cees Meijer is blij met het resultaat. “De sprei was echt aan vervanging toe. De kosten voor restauratie zijn voor het museum niet te betalen. Dus we zijn ontzettend blij dat Marianne als vrijwilligster ruim 290 uur heeft besteed aan het vervaardigen van een nieuwe sprei.”

Immense klus

Marianne Gabriels is in september 2018 begonnen met de immense klus. “Ik heb de applicatie gebruikt die op de oude sprei zat. Ik heb deze eraf getornd en op de nieuwe sprei aangebracht.” Naast de sprei zijn ook de hoofrol en een aantal attributen aan het hemelbed zelf gerestaureerd. “De koof, rol en gordijnen die in het bed hangen zijn ook vernieuwd. De gordijnen die aan de buitenkant hangen zijn gewisseld”, vertelt Gabriels. “Hij staat er weer piekfijn bij.”