Roosendaal

Herinneringen aan brei- en confectiefabriek Lagero nog springlevend

Sita Kengen Sita Kengen

Wat begon in een kleine garage, groeide uit tot een toonaangevende fabriek in Roosendaal. Brei- en confectiefabriek Lagero heeft veel verschillende fases doorstaan. Het bedrijf kende vele successen, tot het aan zijn eigen succes ten onder ging. De komende maanden is er een tentoonstelling te bezoeken over Lagero, in deze tentoonstelling is het verhaal van de fabriek te zien.

Het is niet de eerste tentoonstelling die hier georganiseerd wordt. Eerder hebben ze al andere tentoonstellingen gehad, zoals muzikaal Roosendaal. Tot en met juni staat de tentoonstellingsruimte in het teken van Lagero, een brei- en confectiefabriek die is begonnen in 1934. Piet Goorden van heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale heeft de tentoonstelling samen met andere leden van de vereniging samengesteld. Hij heeft zelf twintig jaar in de fabriek gewerkt. “In 1975 ben ik er begonnen als assistent productieleider. Daarna heb ik nog vele andere functies gehad.”

Faillissement

In 1995 is Goorden bij het bedrijf vertrokken, dit was met het laatste faillissement. Het bedrijf had echter al een eerder faillissement gekend, in 1985. “Dat had te maken met het feit dat er veel producten uit de lage loon landen kwamen.” Na verschillende onderzoeken is het bedrijf verder gegaan met de promotie- en bedrijfskleding. “Dit heeft alleen maar goed uitgepakt, zodanig dat we naar een nieuw pand gingen. We kregen de opvolgende jaren zo veel ordes binnen, dat we het niet meer aan konden. We moesten nog verder uitbreiden, maar daar kwam het personeel en financiële probleem om de hoek kijken. Het was het einde verhaal. Het bedrijf is ten onder gegaan aan zijn eigen succes.”

Verschillende fases

De tentoonstelling is opgedeeld in verschillende blokken. Zo begint het met 1934-1945 en eindigt het met 1990-1995. Er worden verschillende periodes, objecten en foto’s uitgelicht. Goorden loopt langs alle tijdsblokken en geeft hier wat uitleg bij. Zo vertelt hij: “Er kwamen op een gegeven moment meisjes uit Joegoslavië binnen. Daar is hier een heel stuk van te zien. Hoe ze binnen gekomen zijn, hier gewerkt hebben en huisvesting kregen in pension Lagero.” Ook laat hij in het bijzonder twee oude machines zien. “Deze machines waren in ons eigen laboratorium in gebruik. Na het faillissement zijn ze overgebracht naar het textielmuseum in Tilburg, waar ze normaal te zien zijn. Momenteel hebben wij ze in bruikleen voor onze tentoonstelling.”

Terugblik

Goorden kijkt met een goed gevoel terug op zijn tijd in de fabriek. “Ik heb de kans gehad om mij te ontwikkelen op alle gebieden.” Het sluiten van de fabriek vindt hij dan ook een groot gemis. Hij werkte met veel plezier aan het samenstellen van de tentoonstelling en geeft nu rondleidingen aan bezoekers.

De tentoonstelling is van 9 april tot 25 juni elke dinsdagmiddag te zien voor publiek in Cultuurhuis Bovendonk te Roosendaal. Dit van 13.30 uur tot 16.00 uur. Ook zijn er drie zaterdagen ter beschikking gesteld voor een bezoek. Dit op 20 april, 25 mei en 29 juni van 13.30 uur tot 16.00 uur. Zaterdag wordt de expositie geopend in het bijzijn van ruim 50 oud medewerkers van Lagero.