Roosendaal

Herinneringen aan het ‘oude Roosendaal’ gezocht voor nieuwe kroeg op de Markt

Sven de Laet Sven de Laet

Nog een paar maanden wachten en dan is de Roosendaalse Markt een bijzondere horecagelegenheid rijker: De Kompaen. Maar voor de nieuwe kroeg zijn deuren opent, zoekt uitbater Jean-Pierre Kolthoff nog de nodige attributen voor het interieur. “Alles wat een verhaal vertelt over het Roosendaal van vroeger, is welkom.”

Vol trots loopt Kolthoff door zijn nieuwste pand. Of eigenlijk panden. Want inmiddels mag de tussenmuur dan zijn uitgebroken, een groot deel van de Roosendalers zal zich de locatie herinneren als oude plek van cafetaria De Smalle Pijp én tabakszaak Coppens-Schijven. “In eerste instantie had ik alleen dat smalle tabakszaakje. Dat zou mijn keuken worden voor het terras van Bij Moeders.”

Maar toen kwam het nieuws dat ook naastgelegen snackbar – toch een iconische plek op de Roosendaalse Markt – zou sluiten. “Dat veranderde de zaak. Met die extra ruimte konden we echt iets heel gaafs doen. Zo ontstond het idee voor De Kompaen, een plek waar straks het oude Roosendaal centraal staat.”

Of het nou gaat om Liga-koeken, Nutella of een rolletje Stophoest van de Red Band, het kwam allemaal hiervandaan.

Want uitgerekend dat is de afgelopen jaren te veel verkwanseld, volgens Kolthoff. “Vroeger was de industrie hier zó belangrijk. Iedereen heeft thuis wel wat uit ons stadje. Of het nou gaat om Liga-koeken, Nutella of een rolletje Stophoest van de Red Band, het kwam allemaal hiervandaan. Om nog maar te zwijgen over de rol die we als spoorstad hadden. Tegenwoordig hebben we alleen nog maar grote, lege dozen.”

Het zijn die elementen, die terug moeten komen in De Kompaen. Hoe precies? “Man, dat zou ik al graag verklappen. Maar ik houd het nog even geheim. Het wordt in ieder geval heel gaaf.”

Wat Kolthoff al wel kan vertellen, is wie hij straks hoopt aan te treffen in zijn nieuwe tent. “Iedereen. Anders dan Bij Moeders of de nieuwe club op de plek van Dakota’z, mik ik hier niet op een specifieke doelgroep. Of jij nou met je eerste vriendinnetje hier een drankje doet of na een volle werkweek met een collega stoom af wilt blazen, het moet hier kunnen. Het publiek gaat zichzelf wel vormen.”

De trap is in de tekeningen al drie keer van locatie veranderd.

Eind februari hoopt de ervaren uitbater de eerste gasten te ontvangen. “Eigenlijk zouden we al open zijn, maar door corona loopt het allemaal wat uit. Werkelijk het enige voordeel daaraan is dat ik veel meer tijd heb gehad om over alles na te denken. De trap is in de tekeningen al drie keer van locatie veranderd, bijvoorbeeld. Maar goed, ik had ‘m met liefde op een net wat onhandigere plek gehad, als we dan al die ellende niet gehad hadden.”

Toch lijkt de opening eind februari een reëel scenario. Al kan Kolthoff daarvoor nog wel wat hulp gebruiken. “Mensen die nog iets op zolder hebben liggen dat een verhaal vertelt over het Roosendaal van vroeger, zijn van harte welkom. Drumstokken van De Trommelaeren, een krantenbericht over The Rainbows of een elpee van Jack Jersey… Als het maar authentiek is, verdient het een plaatsje in De Kompaen.”