Bergen op Zoom

Herontdekt schilderij onthuld in museum het Markiezenhof

Redactie Redactie

In museum het Markiezenhof in Bergen op Zoom vond woensdagochtend de onthulling plaats van een nieuw schilderij in de collectie. Het schilderij is te zien in de expositie ‘De Winterkoningin verscheurd vertrouwen’. Op het schilderij staat de jonge markiezin Henriette Francisca van Hohenzollern-Hechingen. Het portret hoort bij een driedelige serie waarop de markiezin op alle drie te zien is.

Bart van Eekelen, medewerker collectiebeheer bij het Markiezenhof, sprak over hoe ze het schilderij gevonden hebben. “Het schilderij is herontdekt bij een onbekend veilinghuis in België. Bijzonder aan de vondst is dat er twee schilderijen uit de serie van drie nu weer herenigd zijn.” Op het schilderij zien we een Markiezin met de naam Henriette Francisca, het schilderij dateert uit 1649.

Onthulling

Om kwart over elf woensdagochtend vond de onthulling van het opnieuw ontdekte schilderij plaats. Het publiek werd begeleid door twee meisjes, omgetoverd tot prinsesjes. Zij moesten de Markiezin voorstellen en ze leidden de bezoekers naar hun 2 portretten.

Wethouder Evert Weys mocht samen met de twee jonge prinsesjes de onthulling van het schilderij doen. “Het voelt toch een beetje als de Markiezin die thuiskomt in het Markiezenhof, dat is heel erg mooi. Maar het zou nog mooier zijn als we de trilogie compleet zouden kunnen maken.” Het Markiezenhof heeft al verschillende signalementen van het derde schilderij ontvangen, maar duidelijkheid is er nog niet. Zo zou het portret ergens in Duitsland gezien zijn.

Derde schilderij

Het derde nog ontbrekende portret wordt op creatieve wijze nagemaakt met foto’s. Mensen kunnen eigen foto’s insturen. Deze foto’s worden gebruikt als mozaïekblokjes om zo het schilderij na te maken. De foto’s kunnen op Instagram geplaatst worden met de hashtag ‘redhetportret’. Het is dan wel belangrijk dat het Instagram account openbaar staat voor iedereen.

Bezoekers kunnen er ook voor kiezen om in de schatkamer zelf een QR-code scannen. Daarmee kun je een foto van jezelf doorsturen naar het Markiezenhof. Jouw foto wordt dan gebruikt in het mozaïek dat het portret vormt van Henriette. Het zal in het begin nog een geheim blijven hoe het derde schilderij er precies uit ziet. Zodra er voldoende foto’s ingezonden zijn, zal het derde schilderij zichtbaar worden en de mozaïek zichzelf onthullen.